Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo spava u kasarni. Ovog puta na red je došla Loznica, a na svom Instagram nalogu snimio je krevet i frižider, pohvalio toalet i obavestio nas da košulje moraju da mu se prepeglaju. Sve tako neodoljivo podseća na Niš 2016. godine kada je Vučić takođe spavao u kasarni, a javnost bila preplavljena fotografijama. I gotovo identičnim porukama.

Kao što je i najavio Aleksandar Vučić je privremeno otvorio kancelariju u Loznici. Tu će boraviti šest dana, kako bi razgovarao s građanima.

Povod za ovakvu oodluku je jasan – odobrovoljiti meštane koji se protive otvaranju rudnika litijuma u ovom kraju.

Međutim, cela priča oko kasarne u Loznici, ostavlja utisak dobro uigranog pozorišnog komada. Onog koji smo gledali pre osam godina, ali su se “idejni tvorci” ponadali da smo ponešto zaboravili…

I ovog puta je, baš kao svojevremeno u Nišu, glavna teza skromnog predsednika Srbije bila da spava u kasarni zato što nema razloga da troši novac na hotel.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

“Spavao sam i u Nišu u kasarni. Ja da spavam u hotelu, onda bi rekli „što trošiš naše pare“. Šta god da uradite u našoj zemlji bićete predmet kritike. Kada mirno reagujete i trpeljivo na provokacije Kurtija onda kažu „što nisi digao migove“, kad digneš migove onda kažu „što si digao migove, što nas vraćaš u devedesete“. Šta god da uradiš, kako god da uradiš, nikad nije dobro”, rekao je Vučić i nastavio:

“Kasarna je objekat države Srbije, zašto bih plaćao i trošio posebne pare? Imaćemo i neke vojne aktivnosti, jednu vežbu… Želim da budem malo sa vojnicima. Večeras ću da se družim i sa kuvarima, nešto ću da spremim vojnicima i tako. Ne vidim u tome neki problem”.

Osim što će vojnicima pokazati svoja kulinarska umeća, predsednik je građanima predstavio i mesto svog privremenog boravka, te napravio turu po kasarni.

Krevet, televizor, mali frižider, plakar….

„Ovde ću da provedem narednih šest, sedam dana. Lepo smo ovo uredili. Ovo je spavaća soba komandanta i zamenika komandanta, ovde je mokri čvor. Mnogo je lepo uređeno. Tuš kabina, mali ali čist toalet. Sve ima, super. Ima i mini kancelarija, a velike sastanke ćemo morati na drugom mestu da održavamo. Krevet, televizor, to su doneli iz moje kancelarije, mali frižider, plakar…“, nabrajao je Vučić, a onda otvorio i orman.

„Spremne košulje, moraće da se prepeglaju. Biće zanimljivo u Loznici i Podrinju narednih dana, očekujem da mnogo toga uradimo za ljude. Meni će da bude divno, prelepo, a nadam se da će ljudi posle svega onoga što uradimo za njih biti zadovoljni“.

Slične je poruke Aleksandar Vučić imao i 2016. godine, tada kao predsednik Vlade Srbije.

Razlika je bila i u tome što tad u nišku kasarnu tada nije došao sam, već u društvu ministara.

Iste teme, drugo vreme

Vučića je u Oficirskom domu dočekao tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević, a stigli su i sledeći članovi tadašnje Vlade: ministar privrede Goran Knežević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. U Niš je, takođe, stigao, i tadašnji ministar bez portfelja Milan Krkobabić.

Ovog puta Vučić je sa sobom poveo novinare, koji su umesto njega uradili turu kroz kasarnu i snimili sobu u kojoj će spavati.

Aleksandar Vučić u kasarni u Nišu 2016. godine Foto: Vlada Srbije
Aleksandar Vučić u kasarni u Nišu 2016. godine Foto: Vlada Srbije

“Provešću sedam dana u Nišu, boraviću u kasarni kako ne bih trošio novac na drugi smeštaj, zajedno sa ključnim ministrima, i primaću građane”, poručio je tada Vučić i objasnio da se na ovakav potez dlučio, jer “želi da bude bliži običnim ljudima, da vidi kakve ih muke muče, kako Vlada može da im pomogne, kao i da čuje njihove probleme kako bi se najbolje razumelo šta su najveći problemi u Srbiji i kako ih treba rešavati”.

Najavio je da će se članovi Vlade tako okupljati sporadično i u drugim gradovima Srbije, te da će njegova vrata za građane biti otvorena i u Nemanjinoj, u sedištu Vlade, u ranim jutarnjim satima.

“Odvojiću i jednom nedeljno vreme od pet do osam ujutru za građane koji žele da ih primim u Vladi, da bih posle mogao da se posvetim drugim odnosima”, rekao je Vučić.

Desilo se jednom i nikad više. Međutim, sudeći prema jačini bunta protiv rudnika llitijuma, nije isključeno da imamo još jednu reprizu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare