Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su vlasti u Prištini "napravile trik" da ne bi sprovele osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) kako je dogovoreno na pregovorima u Briselu, ali Srbija od toga neće odustati.

Vučić je posle posebne sednice Vlade Srbije rekao da je „suština bila da je upravljački tim bio nadležan, a ne Vlada Kosova da napiše statut ZSO“, koji bi onda Vlada trebalo samo da konstatuje.

„To zna nas troje-četvoro koji učestvujemo u pregovorima. Napravili su trik, požurili su pre upravljačkog tima i dostavili prvi briselski sporazum i formiranje ZSO na odlučivanje Ustavnom sudu Kosova, da bi oni rekli da je to nemoguće“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smo „sve vreme imali sukob oko suštine“, a srpska strana je insistirala na „promeni pravnog okvira“.

„Ako je nešto u skladu s kosovskim Ustavom, nisu bili potrebni razgovori sa Srbijom“, kazao je Vučić i dodao da „prilagođavanje pravnih okvira podrazumeva promenu akata“.

Na pitanje o prošlonedeljnom izlaganju poslanika grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ u Skupštini Srbije, Šaipa Kamberija koji je prilikom konstituisanja nove vlade Srbije kritikovao njen sastav, Vučić je odgovorio da je „ponosan na činjenicu da Kamberi može potpuno slobodno da izgovara neistine, što govori koliko je naša zemlja slobodna“.

Vučić je rekao da srpski poslanici u Skupštini Kosova „ne smeju“ da imaju takva izlaganja jer ih u suprotnom čekaju sankcije, i u vidu zatvorskih kazni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare