Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Predstavnici svih državnih organa razgovarali o tri ključne teme za budućnost Srbije- koroni, dijalogu sa Prištinom i ekonomiji", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon vanredne sednice Vlade Srbije.

„Obavestio sam Vladu Srbije o toku dijaloga o KiM, druga tema je bila BDP, a treća tema kovid-19“,.

Govoreći o epidemiji koronavirusa on je rekao da je Srbija u velikom problemu i najavio je da će bolnica u Batajnici, u Beogradu biti završena do 1. decembra,

„Računamo da ćemo do 1. decembra završiti bolnicu u Batajnici u Beogradu. U tri smene će raditi sve firme i kompanije koje rade na toj bolnici. U sve težoj smo situaciji, pogotovo Beograd“, rekao je Vučić i uputio apel građanima da poštuju mere.

„Verujemo da i Kruševac možemo da završimo do Sv Nikole“, dodao je Vučić.

On je zamolio Krizni štab da ne zatvaraju „sve u ugostiteljstvu“, jer je ljudima svaki dinar neophodan.

„Molio sam danas i prethodnih dana, i predsednicu vlade i Kona, Pelemiša, Stevanovića, Kisić i sve ostale iz Štaba… samo ako je moguće da ne zatvaramo sve u ugostiteljstvu i svuda, ako je moguće, ali, naravno, ako nije, mi ćemo da zatvorimo“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, druga tema razgovora bila je srpska ekonomija.

Najbolji u Evropi“

„Razgovarali smo o tome kako da utičemo na povećanje stope BDP u Srbiji, što se opet odražava na životni standard i od presudnog je značaja za plate i penzije“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da imamo najmanji pad BDP-a u trećem kvartalu.

„Najbolji smo u Evropi. To su odlične vesti. Srbija će do kraja 2022. Crnoj Gori pobeći za pet milijardi“, rekao Vučić i dodao da su na sednici Vlade razgovarali i o završetku gasovoda i izgradnji puteva kako bi podigli bruto domaći proizvod.

Kako je istakao prema projekciji MMF-a u naredne tri godine Srbija imati ukupan rast od 10,2 posto dok su iza nas Albanija, Bugarska, Rumunija…

Vučić je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, posle tri, i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

„Industrijska proizvodnja raste, a to je krvotok, suština“, rekao je Vučić.

Kaže da je prerađivačka industrija zabeležila rast od 2,3 odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine, ukupna industrija rast od 3,1 odsto, a poljoprivreda je „porasla“za 4,5 procenata.

„Kada imate takve podatke, onda možete da budete optimisti“, rekao je Vučić i dodao da je problema bilo u niskogradnji, zbog nedovoljno plaćanja i manje ulaganja u održavanje i izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, što će se, kaže, ispraviti sa 14,7 milijardi ulaganja i mnogo radova koje tek slede.

Pregovori sa Prištinom

Vučić je rekao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će se Zajednica srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je to bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.

„Srbija ne može da prihvati da Pritina ne ispuni obaveze i da je važno da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Oni su se obavezali na ZSO. To nas dovodi u situaciju da Albanci ne žele kompromisno rešenje“, kaže on i dodaje da je ta priča o priznanju besmislena za Srbiju.

Kako je rekao „već osam godina sluša kako će da izda Kosovo“.

„Ja sam radio i juče i prekjuče, i nisam mogao da budem za vikend sa svojom decom kao neki drugi. Nisu za džabe Srbi na Kosovu dali podršku ovoj vlasti“, rekao je Vučić upitan da prokomentariše izjavu Siniše Kovačevića da će onaj koji izda Kosovo izdati srpski narod.

On je dodao da je nezavisnost Kosova bila proglašena 2008. godine kada on nije bio ni blizu vlasti.

„Kada je sve bilo završeno, mi smo pametnom i mudrom politikom uspeli da vratimo Kosovo na sto. O Kosovu se danas razgovara“, rekao je Vučić. „Oni u čije vreme je Kosovo proglasilo nezavisnost sve sami Obilići, kunu i proklinju, a mi koji se borimo za Kosovo sve sami Brankovići“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare