Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se pitanja vezana za formiranje Narodnog pokreta za državu tiču političkog angažmana unutar Srbije, a ne Hrvatske.

„Da prekinemo tu priču. Da slušam te gluposti stvarno ne mogu, to su pitanja za politički angažman untar naše lepe Srbije. Ja razumem njihovu sreću da se meni nešto desi i ja bih na niihovom mestu bio srećan da im se vrate svi Tadići, sve Koštunice i ostali, pa da mogu da rade šta hoće, da Srbija bude slaba, da im se izvinjava za sve što su učinili protiv Srbije, da nemamo ulicu jasenovačkih žrtava, sve ja njih razumem“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a na pitanje da prokomentariše ocene u Hrvatskoj da je projekat Narodni pokret za državu propao.

Vučić je naveo da je sinoć video poslednja terenska istraživanja Omnibus, ali da neće da iznosi brojeve u javnosti, jer to, kako je naveo, ne voli da radi, za razliku od nekih drugih i rekao da bi i u Hrvatskoj trebalo da ih pogledaju.

„Neću ja ništa da govorim, za razliku od nekih drugih ne volim da izgovaram brojeve u javnosti, već volim pažljivo da pročitam šta je to što ljudi žele od onih koji se bave politikom. Suviše ozbiljno se bavim tim poslom da bi me Šolak u njegovim hrvatskim medijima učio politici i da bi mi govorio kako i na koji način će Srbija da ide napred“, rekao je on.

Vučić: Mnogo konkretnih poruka Jensa Stolteberga

Vučić je večeras da je tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom bilo mnogo konkretnih Stoltenbergovih poruka.

„Razgovarali smo o mnogo detalja i o nekim drugim temama takođe“, rekao je predsednik na pitanje novinara vezano za razgovor sa Stoltebergom.

Vučić je dodao da ne mora o svemu da govori i da je govorio koliko je moguće uopšteno da bi rekao šta je bila suština razgovora sa Stoltenbergom.

„Tražio sam veću ulogu KFOR-a na Kosovu“

Vučić je rekao da je tražio veću ulogu KFOR-a u smirivanju tenzija na Kosovu.

On je istakao i da srpski narod na KiM štite samo tri stvari: njegovo jedinstvo, borba i hrabrost, država Srbija, koja je uvek sa njima, i to što uvek mora da se poštuje bar jedan mali deo međunarodnog javnog prava.

„Moram da budem iskren, jedina institucija koja kako-tako nešto radi po pitanju očuvanja mira i bezbednosti na KiM jeste KFOR. Tražio sam značajniju ulogu KFOR u smirivanju tenzija, a da li neki drugi žele da smire tenzije, ja u to ne verujem. To sam i danas čuo od Petra Petkovića na osnovu onoga što se zbivalo, a i na osnovu onoga što sam ja mogao da saznam šta se zbivalo u dijalogu“, rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa generalnim sekratarom NATO Jensom Stoltenbergom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Na pitanje da li NATO može da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Vučić je odgovorio da NATO to može, ali da će se videti da li će i hteti to da uradi.

Na molbu da prokomentariše ono što je Dragan Šormaz napisao na Tviteru da će „Vučić kukati i moliti, a da će Stoltenberg biti čvrst“, predsednik Srbije je odgovorio da je Stoltenberg bio čvrst, što je normalno, jer je generalni sekretar NATO.

„A ja nisam ni kukao ni molio, iako me nije sramota da to radim ako je u interesu Srbije, ali to nisam danas radio. A da udaram šakom o sto, to ne radim, to rade oni što biju žene i koji su mnogo jaki kada odu na televiziju“, poručio je Vučić.

***

BONUS VIDEO – Boris Tadić: Vučić na CNN-u nije rekao da neće priznati Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare