Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. On je naveo da se najverovatnije neće sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

On je govorio o ozbiljnosti pristupa da se reši problemi na Kosovu i Metohiji, ali i frustraciji naroda koji žive u atmosferi da se 10 godina ništa ne ispunjava.

„Makron je predsednik Francuske, druge najveće zemlje u Evropi, a ja predsednik jedne male ali ponosite zemlje. Dugo se poznajemo, verujem da je još mnogo toga pred nama. Biće tu još detalja, ali nije danas dan za sve“, naveo je on.

Pored toga, Vučić je praktično sve vreme bio vidno nervozan nakon obraćanja javnosti. U nekoliko navrata povisio je ton, što govori da detalji razgovora nisu u potpunosti pozitivni.

Vučić je izjavio da se najverovatnije neće sastati sa Kurtijem.

„Srbi su jasno rekli šta su naši zahtevi. Nisam nikada optimističan, imao sam dobar sastanak, iz ugla bilateralnih odnosa, to pričam o Francuskoj. A kada je reč o Prištini, tu nisam optimističan. Doneo sam danas dokument za tablice, i pokazao ih Makronu. Oni neće to da daju, jer su to jednostrano ukinuli 2020. godine. Ja samo tražim ono što piše“, naveo je Vučić.

Na novinarska pitanja kako komentariše izjavu predsednika pokreta Srce Zdravka Ponoša da je podizao borbenu gotovost više nego Tito, on je izjavio da je to „lekovito“.

„Podizanje borbene gotovosti je blagodarno, gotovo lekovito. A podizanju borbene gotovosti su govorili oni koji su topili tenkove“, kazao je on.

„Ne treba mi niko da mi objašnjava kako sam ugrozio ovo ili ono, a tek vam je hladno sad ovde u Parizu. Pustite da vodimo zemlju na odgovoran način, mi smo slobodna zemlja. Mi se borimo za nezavisnost Srbije i poštovanje stava“, naveo je Vučić, a onda govorio o nekim odlukama koje mogu da dođu uskoro:

„Ja ću izaći pred narod da kažem da to kažem, ako budem morao da kažem. Aj sad odoh da radim“, zaključio je Vučić.

Bonus video: Vučić odlikovao Filipovića i Đurića, policajce sa Kosova i Metohije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare