Nebojša Stefanović, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Foto: Milan Maricic/ATAImages

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, osvrnuo se na tekst senatora Krisa Marfija u kom je izneo detalje njihovog nedavnog sastanka, kao i da li je obećao da će za 60 dana uvesti sankcije Rusiji.

Američki senator opisao je deo sastanka sa Vučićem, kog je, kako kaže, upitao da li će Srbija stati uz demokratske nacije i sankcionisati Rusiju ili će nastaviti da igra na obe strane.

„To nas je uvuklo u dug i iskren razgovor o istorijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sedi na dve stolice. Jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji. Vučić je godinama vešto upravljao tom ravnotežom, ali sada ga je invazija Ukrajine naterala na tačku odluke. Evropska unija – u kojoj Srbija želi da bude – više neće pustiti Vučića da sedi na obe stolice. Moraće da bira, a Vučića smo tokom sata gurali na nekoliko kratkoročnih koraka koje je mogao da napravi prema pravom izboru.

Pročitajte još...

„Nazovi me za šezdeset dana“, rekao nam je kad je sastanak prekinut. “Proveri da li sam učinio ono što sam ti rekao da ću učiniti.”

„Dogovoreno“, rekao sam mu – reči su američkog senatora Marfija.

Dan kasnije, Vučić je prokomentarisao navode iz ovog teksta, rekavši da su mediji pogrešno preneli sadržaj njihovog razgovora.

“Sve što mogu da vam kažem je da je Srbija donela svoje zaključke na Savetu za nacionalnu bezbednost. Naša politika mora da bude politika odgovornosti, koja nije nijedno ni drugo. O nagađanjima kad će neko uvesti sankcije i da li će neko da uvodi sankcije, o tome zaista ne mogu da govorim. Čak ni gospodin Marfi nije rekao da sa ja o tome govorio, a svi domaći mediji su to preneli – kako se samo čeka kad ćemo da uvedemo sankcije“, navodi on, dodajući da je u pitanju sasvim druga tema.

“To se ticalo jednog specifičnog i posebnog projekta. Meni ne pada na pamet da se pravdam. Ja računam da bi vi bili najsrećniji da ja danas uvedem sankcije. Meni držite moralne pridike zato što nisam uveo sankcije i što ću ih uvesti za dva meseca. Zamislite, još dva meseca. Pa 120 dana da izdržite, jedna tako mala zemlja. Daleko je dva meseca… Ali to se odnosilo na nešto drugo”, tvrdi Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić o novoj Vladi Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare