Izbora će biti u martu… Ne, u novembru ili decembru… Ipak, na proleće sledeće godine…Tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje, pa odlaže vanredne izbore u Srbiji. Prema njegovoj poslednjoj izjavi, “sve izbore” bi trebalo da očekujemo u aprilu ili maju iduće godine, zajedno sa redovnim lokalnim i pokrajinskim. Iako je to očekivan i logičan politički potez kad su vanredni parlamentrani izbori u pitanju, i dalje ostaje veliki znak pitanja nad beogradskim izborima. Onima koji su obećani još za mart mesec, ali nikako da se dese, i gde SNS ima najviše izgleda da izgubi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom subotnjeg gostovanja na TV Prva izjavio da će izbora biti kada opozicija „hoće“ ali „više ne zna hoće li oni izbore ili neće“.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/TV Prva

„Gledam da im uslišim sve želje“, rekao je Vučić i dodao:

“Ako ne bude velikih želja i čestitki za ranije izbore, ići ćemo na sve izbore u aprilu, maju, i to je to. Kada nam dolaze redovno“, rekao je Vučić.

Kad predsednik kaže sve izbore, to bi trebalo da znači, uz redovne pokrajinske i lokalne i vanredne parlamentarne i one dugo tražene beogradske.

Međutim, ništa nije izvesno, jer je Vučić i ranije imao ovakvih obećanja. Njih je najpre davao lideru SSP Draganu Đilasu, kad je vanredne beogradske izbore obećavao za mart ili decembar ove godine. Spominjala se i jesen (kraj septembra, oktobar), a sad u igru ulazi proleće.

Njegov kolacioni partner, lider SPS Ivica Dačić smatra da za vanrednim izborima nema potrebe.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dačić je rekao da izbori koje je Vučić najavio za aprili ili maj treba da budu redovni, kao i da nema razloga za raspisivanjem vanrednih.

“Da li će biti drugih izbora pored lokalnih i pokrajinskih, to je stvar odluke Srpske napredne stranke (SNS)“, naveo je Dačić.

Kad je o premijerki reč ona je spremna u svakom trenutku da podnese ostavku. Bila je spremna i za izbore u decembru.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Spremna sam i računajte da moju ostavku imate“, rekla je ona tokom jednog obraćanja javnosti zajedno sa Vučićem, a nakon masovnih ubistava u Mladenovcu i Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u kojoj je maloletni K.K. ubio osmoro dece i portira škole, a ranio šest osoba.

Da li su izbori na proleće realna opcija?

Politikolog Dejan Bursać misli da će ovog puta zaista biti tako.

Foto: N1

“Mislim da će izbora tad biti definitivno, iz nekoliko razloga. Pre svega, zato što je svaka vlast unazad 20 godina raspisivala vanredne parlamentarne ili predsedničke izbore uporedo s lokalnim. S obzirom na to da nas na proleće čekaju redovni lokalni i pokrajinski, verujem da tad možemo da očekujemo i vanredne parlamentarne. Za vanredne beogradske izbore nisam siguran. Mislim da je za vlast i za Vučića sad najjednostavnije da nacionalnim narativom prekrije i lokalne izore, već da na krilima Vučićeve popularnosti dobije izbore i tamo gde bi možda SNS izgubila. Na taj način Aleksandar Vučić bi predupredio moguću krizu, recimo oko Kosova i uvođenja sankcija Rusij, i produžio mandat Vlade SNS. Pod uslovom da se ništa epohalno ne desi do proleća, pa da rejting bude doveden pod znak pitanja”, navodi Bursać za Nova.rs.

Kad je reč o tome da li opoziciji odgovaraju prolećni izbori, Bursać kaže da nije siguran.

“Da ste me to pitali pre mesec, dva ili tri, rekao bih da traže izbore što pre. Međutim, u ovom trenutku mislim da građanskoj opoziciji vanredni parlamentarni izbori ne odgovaraju baš. Jer, među njima vidimo nove podele, niz aktera koji ne mogu više jedni s drugima. Pitanje je šta će se tu još dešavati. Imali su vremena da se pripreme za redovne lokalne i pokrajinske izbore, ali nisam siguran da su to uradili”, zaključuje Bursać.

BONUS VIDEO: Vučić – Izbori bi bili raspisani da nema protesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare