Foto:ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia; Aleksey Butenkov / Alamy / Alamy / Profimedia; Dragan Mujan/Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Ivan Dinić /Nova

Inicijativa Aleksandra Jovanovića Ćute, lidera Ekološkog ustanka, da opozicija zatraži održavanje vanrednih beogradskih izbora u septembru, nije naišla na punu podršku njegovih kolega koji stoje iza protesta “Srbija protiv nasilja”. I dok pojedini navode da na birališta u Beogradu treba izaći što pre, drugi deo insistira na tome da prvo budu ispunjeni svi zahtevi protesta, a potom da se ide izbore.

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka, ocenio je da je vreme da se stranke koje su formalni organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“, ujedine oko stava da se „održe vanredni beogradski izbori u septembru“. On je naveo da treba izaći sa jasnim političkim stavovima i da ne treba praviti pauze u održavanju protesta.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

“Ove (beogradske) izbore je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će biti organizovani do aprila ove godine u razgovoru s Draganom Đilasom”, rekao je Jovanović za “Politiku”.

Ipak, njegov stav ne dele svi u opozicionim strankama koje učestvuju u protestu “Srbija protiv nasilja”. Da izbori u Beogradu treba da budu održani u najkraćem mogućem roku, jasno je poručio samo još Dragan Đilas, lider SSP.

Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova

“SSP se za ponavljanje beogradskih izbora zalaže od dana kada je postalo jasno da je opozicija dobila 70.000 glasova više, a da će SNS uz pomoć ‘preletača’ formirati vlast u Beogradu. To sam tražio i od Aleksandra Vučića na sastanku zbog čega sam platio ogromnu političku cenu.
I sada smo naravno za to da se izbori u Beogradu održe u najkraćem mogućem roku, a izbori u Srbiji posle prihvatanja preporuka misije ODIHR-a i Evropske komisije”, kaže Đilas za Nova.rs i dodaje da “veruje da će ostale opozicionice strane imati isti stav kao Ekološki ustanak i gospodin Jovanović”.

PROČITAJTE JOŠ....

Iako i u Zeleno-levom frontu (NDBG) podržavaju održavanje beogradskih izbora i njihovom razdvajanju od republičkih, Radomir Lazović kaže da su u ovom trenutku fokusirani na ispunjenje zahteva sa protesta i da smatraju da je to nešto što bi trebalo da bude u centru pažnje.

“Što se tiče izbora mi kao opozicija u svojoj prirodi uvek imamo želju da do izbora dođe što pre. Uostalom naša odbornička grupa je nedavno i zvanično zahtevala smenu Aleksandra Šapića, a SNS se opet sakrio. Vučić se ovih protesta najviše plaši zbog toga što čak 20 odsto njegovih glasača podržava zahteve protesta”, kaže Lazović za Nova.rs.

Radomir Lazović Foto: Nova.rs

On navodi da je u Beogradu već očigledno da je opozicija jača od SNS i da smatra da će novi gradonačelnik Beograda biti Dobrica Veselinović kad god izbori budu.

“U ovom trenutku glavno je da budu ispunjeni zahtevi protesta, a nakon toga možemo da pričamo kako razrešiti ovu političku krizu”, dodaje Latović.

Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno (čiji je kopredsednik i Jovanović Ćuta), navodi da Ćuta ima pravo da iznosi svoje mišljenje i da je to uradio kao predstavnik autonomne organizacije, verovatno misleći na Ekološki ustanak.

Nebojša Zelenović Foto:Koalicija Zajedno

“Prvo zahtevi protesta, onda o izborima. Do sada imamo puni konsenzus organizatora potpuno usaglašen sa građanima koji protestuju evo već 10 sedmica, da se jedino ispunjenjem zahteva protesta može doći do promene – zaustavljanje nasilja u društvu”, kaže Zelenović za naš portal.

Gotovo istovetan stav ima i Zoran Lutovac, predsednik DS. On za Nova.rs navodi da su za demokrate u ovom trenutku prioritetna tema zahtevi građana na protestima.

Foto:A.K./ATAImages

“Ako se zahtevi ne ispune, onda predlažemo da se ide u građansku neposlušnost dok se zahtevi ne ispune, a potom da se formira tehnička vlada koja bi omogućila uslove za slobodne i poštene izbore. Posle toga bi trebalo održati izbore na svim nivoima, uključujući i predsedničke”, smatra Lutovac.

Kakav je njegov stav o predlogu Aleksandra Jovanovića Ćute, pitali smo i Miroslava Aleksića, potpredsednika NS, ali on to nije želeo da komentariše.

BONUS VIDEO Aleksandar Jovanović Ćuta: Septembar, izbori u Beogradu, jedna lista?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare