Hajko Mas i Aleksandar Vucic
Hajko Mas i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija od početka korona krize u zemlje regiona poslala oko 120.000 vakcina dok je u samoj Srbiji iz tih zemalja vakcinisala oko 65.000 građana i najavio da će proces vakcinacije biti nastavljen, jer nijedna zemlja sama ne može da reši taj problem.

„Mi smatramo da su te vakcine važne za naše komšije taman koliko su važne i za nas. Jer ako oni imaju tešku situaciju, biće besmisleno i ovo što mi radimo“, rekao je Vučić nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom.

On je rekao da će Srbija nastaviti da sprovodi i vakcinaciju svog stanovništva, uprkos određenim problemima sa kojima se susreće.

Vučić je rekao da u srpskoj javnosti postoji problem takozvanim antivakserskih grupa, koji zbog različitih teorija zavere ne žele da se vakcinišu, ali da je problem i to što je država u ranoj fazi nabavila veliki broj vakcina pa jedan broj ljudi ima utisak da ne mora da žuri, već da može da se vakciniše u svakom trenutku.

„I zato u Srbiji nema redova, iako u ovom trenutku možete dobiti bilo koju od četiri vakcine. Imamo dovoljan broj vakcina, nismo bogati ali budžet nam stoji dobro, javni dug je ispod 60 odsto. Imali smo, uz Litvaniju, najveći rast u Evropi prošle godine a ove godine očekujemo rast od šest odsto“, rekao je on.

Vučić je dodao da je Srbija iz Kovaks programa dobila 57.000 od planiranih 96.000 vakcina, a da će od kvote EU, koja je bila planirana na oko 260.000 vakcina, Srbija dobiti samo 36.000 doza.

„Mi smo se saglasili sa tim jer su vakcine važnije u nekim drugim delovima regiona. Hvala i EU i Kovaksu“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare