Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se danas na proteste poljoprivrednika na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka Predsedništva SNS-a, i tim povodom uporedio traktore koje su poljoprivrednici vozili i kojima su štrajkovali 2012. godine i one kojima štrajkuju danas.

„Toliko je besmislica prošlih dana, naročito o nazadovanju Srbije. Ne postoji nijedna sfera da u njoj nije ostvaren ogroman napredak. Kada govorite o nezadovoljnim poljoprivrednicima.. Znate li koje su bile ukupne subvencije 2012. a koje su 2023. godine? Tada su bile 25,8 milijardi dinara, danas 66 milijardi plus 15 milijardi – 81 milijardu. I da kažete da je inflacija 100 posto, a nije kumulativno ni blizu, a nije 300 posto. Samo da vidite kolika je razlika kakva je Srbija bila tada, a kakva je danas. Pogledajte kako su tada štrajkovali i kojim su traktorima izlazili na ulice, a pogledajte danas sa kojim traktorima. To su danas najmoderniji trakori i to je na ponos, to nije smešno, mada je vama sve smešno“, rekao je Vučić.

On je naveo i da poljoprivrednike poziva na razgovor i da ga jedino zanima da „razgovaramo argumentovano, da vidimo šta država može, a ne šta neko želi“.

„Mi smo i ove godine 15 milijardi dodatnih iz budžeta izdvojili u odnosu na 25 milijardi. Kažete da nije dovoljno? Evo, spreman sam da vas saslušam. Spreman sam da čujem, samo nemojte da mi dolazite i da se posle toga hvalite – mi smo neovlašćeno snimali i prisluškivali Anu Brnabić, pa ste još slagali da je rekla nešto što nije rekla“, naveo je Vučić.

Predsednik je nakon toga rekao da neće da razgovara sa Pogačarom, već sa seljacima koji stvarno imaju probleme.

„Dolazio je kao vođa proteste za frilensere, pa proteste Krov nad glavom, pa sad vozi i traktor, al’ samo u gradu metar napred, metar nazad, selo nije video ni na slici. Ali vidim da mrzi Srbe to je čudo jedno. Jesi ti seljak ili frilenser ili izvršitelj – šta si ti? Profesionalni demonstrant! Bacićemo dimnu bombu, skupićemo kutiju sa miševima pa ćemo da ubacimo, i sve tako.. Svi treba da se tresu i cela Srbija od straha. Zato pozivam ljude da dođu na skup nade, da nasilnicima kažemo – hoćemo Srbiju. Rešićemo vam seljaci probleme, ali dođite vi seljaci da razgovarate. Vi poljoprivrednici da razgovarate, a ne da mi čitate političke bukvice koje naređuje i čita neko drugi“, zaključio je Vučić i rekao i da će lično on da rešava taj problem „dan i noć“ i da će dovesti čitav tim iz Vlade.

***

BONUS VIDEO: Vučić: Na izbore idemo u septembru, o tome ću obavestiti narod 26. maja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare