Foto: Pritscreen/Happy/EPA/SASA STANKOVIC/STR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras kako je "bio šokiran" time da Ministarstvo pravde ćuti od kada je doneta oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije. On je rekao kako je ta presuda "velika nepravda" i "užasno loša stvar" za našu zemlju i dodao je da sada jedino ostaju vanredni pravni lekovi.

„Bio sam šokiran time da Ministarstvo pravde ćuti 3 dana. Ja pozovem ministarku, a ‘ma ne, mi se vidimo sa ovim i onim u ponedeljak, pa da vidimo šta je to što možemo’. A vikendom ne radite? Nemate vremena ili vam je teško da se nađete? Šta ih briga, šta god da kažu Vučić je kriv i ne interesuje njih mnogo šta je stvarno“, rekao je Vučić u emisiji „Ćirilica“ na TV Hepi.

Ova odluka Apelacionog suda je, prema oceni predsednika Srbije, velika nepravda.

„I užasno loša poruka za svakog, loša stvar za našu zemlju i užasna poruka za novinare i naš pravni sistem“, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio kao „bezobrazluk“ pojedine izjave da je to „njegova osveta“.

Dodao je da bi voleo da Vrhovni kasacioni sud „makar delimično vrati pravdu“ u ovom slučaju.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC/STR

„Vrhovni kasacioni sud neće moći to da vrati u potpunosti, ali makar delimično. Jedino što sada ostaje su vanredni pravni lekovi“, izjavio je Vučić i dodao da ne može dva puta da se sudi u istoj stvari.

„Jesam li srećan, sve sam samo ne srećan. Mogu li da srušim pravni poredak zbog toga? Ne mogu. Mogu li da vodim hajku protiv sudija? Mogu, ali neću jer nisam bitanga“, kazao je predsednik Srbije.

On je ocenio da je sve ovo „jedna neprijatna i užasna situacija“.

„Ne poznajem nikoga od tih sudija, ni u prvom, ni u drugom stepenu. U prvom stepenu je doneta osuđujuća presuda, u drugom stepenu svih pet sudija je donelo oslobađajuću presudu, jer je jedini svedok i oštećena Branka Prpa rekla da to nije to lice. Petoro ljudi nije htelo da osudi nekoga na 40 godina, kada neposredni svedok kaže da to nije to lice“, rekao je on.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je četvoricu nekadašnjih pripadnika Službe državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Sud je preinačio prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo poznatog srpskog novinara i urednika.

Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine, sa 18 metaka ispaljenih u leđa, u centru Beograda, u ulazu zgrade u kojoj je živeo.

Ranije danas se oglasio i predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković koji je rekao da „sud sudi samo na osnovu dokaza koje ima u spisima predmeta, a veće koje je odlučivalo u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije našlo je da Tužilaštvo nije predstavilo dokaze koje bi potkrepili navode iz optužnice“.

***

BONUS VIDEO – Preostale pravne mogućnosti u slučaju Ćuruvija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare