Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da Nemačku doživljava kao najvećeg partnera sa kojom imamo sedam i po milijradi evra spoljnotrgovinske razmene i da niko drugi nije ni blizu toga, a govoreći o pisanju nemačkih medija o njegovom "pripitomvljavanju čvrstom rukom" Vučić je rekao da "u cirkusu nije video vuka".

„Nemačka je velika i moćna. Dao sam sve od sebe da se ponašam da imam najbliže odnose sa Nemačkom, ja tu zemlju doživljavam kao najvećeg partnera, dok je bila Angela Merkel, to je bilo moguće, a onda su došli neki drugi ljudi. Bez Nemačke teško da bismo preživeli“, rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji u Palati Srbija.

„Kažu moraš da uvedeš sankcije, kažu da moramo da priznamo nezavisno Kosovo. Hvala što se na tako brutalan način mešate u našu politiku“, dodao je on.

Vučić je odgovarajući na pitanje o pisanju nemačkog portala nedeljnika „Cajt“ naveo da njega pritiskaju zbog njegove „slobodarske i nezavisne politike“.

„Ne kažu pritisni Vučića time što ima račun u Nemačkoj ili kuću u Berlinu ili Minhenu, sve se svodi na moju politiku, to je ono što mi zameraju“, rekao je Vučić i dodao:

„Da vam odgovorim na drugačiji način. Moja ćerka ima 20 godina. Pre 15 godina sam je vodio u cirkus tu na Novom Beogradu kod hotela Jugoslavija. Malog sina Vukana nisam vodio u cirkus, on ima pet i po godina i pametniji je od oca. Znate koja je najveća životinja? Slon, a najjača tigar. U cirkusu sam video i slona i tigra. Kad pričaju o pripitomljavanju Vučića, ja u cirkusu još nisam video ni vuka, ni Vučića.“

Podsetimo, portal nemačkog nedeljnika „Cajt“ objavio je komentar koji potpisuje novinar Ulrih Ladurner, a koji je naveo da predsednik Srbije vodi politiku koja šteti EU, regionu i samim Srbima.

On je dodao da se treba zamrznuti kandidatski status i fondovi dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji i ne počnu ozbiljni pregovori sa Prištinom.

Ulrih Ladurner smatra da Vučić „reaguje samo na pritisak“.

„Ukoliko se takva pretnja iznese verodostojno, Vučić će brzo postati pitom. I tek tada zemlja ima šansu da stigne tamo gde pripada: u Evropsku uniju“, zaključuje se u tom komentaru.

***

BONUS VIDEO – Novo pomračenje Vučića: Nazvao Novu i N1 „lokatorima“, retorika podseća na devedesete i napade na Ćuruviju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare