Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je ovo njegov poslednji mandata, te da neće da menja Ustav.

„Postoje ljudi koji znaju da je njihova zemlja važnija od lidera i političkih partija. Najkraće moguće ću pokušati da podnesem izveštaj građanima šta je to što se dogodilo 2022. i šta očekujemo u 2023. godini. Želim da kažem da smo 2022. završili tako da ne možemo da ne budemo zadovoljni. Ne bih da dajem bolje ocene, da to opisujem u superlativima, ali uspeli smo da sačuvamo finansijsku stabilnost, našu ekonomiju, da imamo rast između 2,3 i 2,5 odsto, da podignemo plat ei penzije najviše u Evropi, samo jedna zemlja u Evropi može da se poredi sa nama“, izjavio je Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je zatim rekao da je „ovo njegov poslednji mandat i da neće da menja ustav“.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Sledeće godine neću biti ni predsednik političke partije. Moj posao je da budem na strani građana i ovoliko koliko još mogu to ću da činim na najbolji mogući način uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo“, kazao je.

Vučić je rekao da je naša stopa javnog duga u prvih pet u Evropi, te da je to „ogroman uspeh Republike Srbije“.

„Govorim ovo jer nije moguće izvući nijedan parametar u ekonomiji i reći to je dovoljno, morate da imate u vidu 10 parametara da biste mogli da izvodite zaključke. Imamo istorijski najnižu stopu nezaposlenosti u istoriji Srbije, nikada nije bila 8,9. Kurs dinara je čvrst kao stena od 2012. godine, između 117 i 118 dinara bez ikakvih promena“, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima 62 odsto ukupnih zapadnih investicija na Zapadnom Balkanu.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„2022. stvorili smo 60 milijardi, ali to nije dovoljno, neću se smiriti dok ne dođemo do 100 milijardi, a onda će da preuzme neko drugi“, kazao je Vučić.

On je istakao kako su u poslendjih 10 godina sačuvali Srbiju od rata, sukoba i nestabilnosti.

„Našu zemlju smo podigli sa kolena“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da nas na svetskom i evropskom nivou ove godine očekuje teže vreme nego 2022.

„Mi se sada dvoumimo i ja sam do kasno sinoć imao raspravu i sa ministrom finansija Sinišom Malim kako da iz svega izađemo. Sada je pitanje da li je starija kokoška ili jaje, šta da uradimo, kako  da sačuvamo BDP dodatnim ulaganjem ili kako da u skladu sa savetima šefice MMF-a da pravite jastuke, odnosno bafete, kako da sačuvate državni novac i kako da spasavate zemlju u slučaju velike krize. Zašto? Amerika pada, bliži se recesiji, Kini stopa rasta pada, Evropa se bliži recesiji, mi smo deo tog sistema i lanca, logično da stopa rasta pada“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je cilj da naša zemlja u narednom periodu sačuva nivo zaposlenosti.

„Biće veliki zadatak u narednom periodu da nam ne raste nezaposlenost. Cilj nam je da sačuvamo rekordno nisku nezaposlenost na ovom nivou, do plus 0,5 ili 1 posto možemo da istrpimo, zato je važno da držimo niske cene struje, i po tome smo drugi u Evropi po najnižoj ceni, a po ceni gasa smo najjeftiniji. To pre svega radimo da sačuvamo naša preduzeća da bi ih na taj način subvencionisali“, rekao je Vučić.

„Postavićemo Norvežane u nadzornim odborima i izvršnim organima naših energetskih preduzeća“

Govoreći o energetskoj stabilnosti i fiskalnoj konsolidaciji naših energetskih preduzeća, Vučić je naveo da se završava objekat termoelektrane Kostolac B3.

„To je veoma važan objekat za Srbiju posle mnogo godina neulaganja u našu eneregetsku infrastrukturu“, rekao je Vučić.

„Mi radimo sa Norvežanima. Uložićemo novac u to, postaće i članovi naših nadzornih odbora i izvrsnih organa, hoćemo da promenimo način na koji smo upravljali našim preduzećima“, rekao je Vučić.

„Hoćemo da se otkačimo od partijsko parazitskog sistema, ne možete više da mi govorite da je postavljen partijski čovek da bi nešto krao, mi ćemo da postavimo Norvežane“, dodao je on.

„Očekujemo i deseto povučeno priznanje nezavisnosti Kosova“

Vučić je naveo da nas ove godine očekuje mnogo izazova po pitanju Kosova i dodao da smo jedva sačuvali mir uprkos provokacija Prištine.

„Nijednog sekunda nikog nismo provocirali, osim ako ne kažu da je provokacija što doživljavamo Kosovo kao deo Srbije, nijedan incident Srbija nije napravila“, rekao je Vučić.

„Mi smo mali, velika je Amerika i Evropa, ali danas kako stoje stvari u svetu čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova. Imamo devet država koje su povukle priznanja, čekamo i desetu. Možemo li da se suprostavimo njima u Savetu Evorpe? Teško. Možemo li u UNESCO? Borićemo se“, dodao je on.

Vučić je naveo da Srbija za razliku od kosovske strane ne beži od šest potpisanih sporazuma.

***

BONUS VIDEO – Novo pomračenje Vučića: Nazvao Novu i N1 „lokatorima“, retorika podseća na devedesete i napade na Ćuruviju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare