Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas, na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da je zahvalan Orbanu zbog podrške Srbije, te da je ponosan što mađarskom ministru, Peteru Sijartu, uručio Orden srpske zastave. Šef srpske države je istakao da je saverni sused značajno pomogao našoj zemlji u vreme epidemije, napominjući da Srbija ima dovoljno vakcina, ali da se plaši kraja leta i rabuktavanja koronavirusa.

„Mađarska vlada je u mnogome doprinela činjenici da imamo izuzetne odnose sa Mađarima u Vojvodini, zahvaljujući tome, gotovo da ne postoje etnički incidenti između Srba i Mađara. Želim da se zahvalim premijeru Orbanu na njegovoj ulozi u regionu. Uloga Mađarske je izuzetno stabilizujuća i vama, predsedniče Orban, hvala na tome“, poručio je Vučić.

Pročitajte još...

Mađarski premijer, Viktor Orban najavio je nove projekte dveju država.

„Mađarska se trudi korektno formira cene tranzita za gas. Sad dogovaramo nove projekete gasifikacije naših zemalja i izgrdanje puteva. Trebalo bi da smo korektni jedni prema drugima, zato što se istorijski vetrovi mogu promeniti, a onda ćemo ostati upućeni na susede, odnosno jedni na druge“ rekao je Orban.

Predsednik mađarske vlade ponovio je svoj stav da Srbija mora da postane član Evropske unije, praveći paralelu sa učlanjenjem Poljske 2004. godine u evropsku zajednicu naroda.

„Sećam se 2004. godine kad smo svi hteli u Evropsku uniju, ali u tom trenutku se izdvojila jedna ključna zemlja, koja je morala postati deo Unije kako bi se integrisala cela srednja Evropa. To je bila Poljska. Danas je ključna zemlja regiona je Srbija i ona mora postati deo Evropske unije kako bi se ceo region integrisao“, nagalasio je on da bez „snažne Srbije neće ni Mađarska biti sigurna“.

„Jednom meni, jednom tebi. Možete računati na Mađarsku, kao što Mađarska računa na Srbiju“, napomenuo je on.

Na pitanje da li je bilo razgovora o zajedničkoj borbi protiv epidemije koronavirusa, Orban je rekao da se saglasio s Vučićem oko otvaranja svih graničnih prelaza.

„Pokušavamo da shvatimo šta predstavlja taj treći talas, kakvog je karaktera, koje će biti posledice i kako da se borimo protiv njega. Ovi kontakti, koje smo održavali tesno, neće jenjavati i nastavićemo saradnju“, kazao je Orban, dok je Vučić istakao da Srbija ima mnogo vakcina, ali da značajan broj ljudi ne želi da bude vakcinisan.

„Nisam u stanju da to do kraja razumem. Brzo smo radili i obezbedili vakcine za sve ljude. Imamo ih i danas pa ćemo da pomažemo i afričke zemlje. Imam strah, jer vidim kako se situacija polako razvija u drugim zemljama i plašim se kraja leta“, rekao je on.

Konferenciju možete pogledati na ovom linku.

BONUS VIDEO: Vučić i Jeremić u klinču

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare