Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se radi o prazniku identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo.

Vučić je, na početku svog govora, ukazao da je kralj Petar Prvi Karađorđević uručio juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te podvukao da nijedna od njih, nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.

„Junaci kojima je poveren zadataka da se staraju o zastavi prošli su sve bitke Balkanskog rata, i Prvog svetskog rata da bi na današnji dan jurišajući pod tim barjacima krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima, Našim precima junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde, albanske spomenice“, naglasio je on.

Vučić je kazao da im je srpska trobojka crveno, plavo, bela bila važnija, veća i preča od života jer je opominjala da sloboda Srbije nema cenu ni alternativu. Zato su, dodaje, barjaktari ginuli, ali su zastave preživele.

„Njih nije bilo, ali zastava uvek jeste. Zbog njih i svih drugih koji su pod tom zastavom i slavu, dali živote danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, poručio je on.

Vučić je istakao da je to praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura tradicija i vera, ali i vrednosti celog društva, koji čine jednu državu civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti ali i da zna zašto i sta joj je činiti.

„Za sve ljude na Balkanu mora da važi isto – da budu slobodni. Nije to nikakav srpski svet za koji nas optužuju, to je svet slobodnih, to je sveto onih sa svojim imenom. I da odgovorim onima koji nas napadaju, kojima ni trobojka nije sveta… Kažu imislili ste praznik, ako ćemo tako izmislili smo i Stefana Nemanju, jer nije imao ni ulicu. Izmislio je Stefan Nemanja nas“, rekao je Vučić i dodao:

„Da se ne bismo nekome slučajno zamerili, mi smo ćutali. Pa dan albanske zastave nikome ne smeta, samo im naša zastava smeta svima, očekuju da se izvinjavamo. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo“, rekao je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare