Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, vila Bokeljka, vila Jovanke Broz
Foto: Vesna Lalić/Dragan Mujan/Nova.rs/TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Skoro je Srbija čitala o tome da njen predsednik Aleksandar Vučić i u svom drugom mandatu nastavlja da stanuje u privatnom stanu u kompleksu Belvil, na beogradskoj opštini Novi Beograd, ali da je informaciju o njegovoj adresi malo teže dobiti kada je u pitanju sudski spor u kome je Vučić tužena strana. Znamo li zapravo gde i o čijem trošku stanuju srpski političari?

Pitanje gde sada stanuje šef države i da li je nedavno menjao adresu na društvenim mrežama otvorio je Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, zbog tužbe koju je Panić podneo protiv Vučića za povredu ugleda i časti.

PROČITAJTE JOŠ

Panić je, naime, predsednika Srbije tužio krajem 2020. godine uz navode da je iznosio neistine kada je Panića optužio „za urušavanje zdravstvenog sistema ali i za izdaju zemlje“.

U toku sudskog spora, Panić, odnosno njegov advokat, zatražio je od suda da ga obavesti o trenutnoj adresi stanovanja predsednika Vučića s obzirom da je iz pošte dobio informaciju o njegovom preseljenju.

Ipak, pomenuta adresa sa koje je Vučić preseljen odnosi se na jednu od prethodnih lokacija na kojoj je on stanovao – na novobeogradski kompleks „Yu Biznis centar“, u kome je Vučić posedovao nekretninu ali koju je poklonio prvoj supruzi Kseniji Vučić, kako je on naveo još pre nekoliko godina.

Iako mu vila „Bokeljka“, jedna od najluksuznijih rezidencija, prema našim saznanjima, služi za doček gostiju i važne državne sastanke, najviše vremena ipak voli da provodi u svom stanu.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Luksuzne beogradske vile okupiraju i drugi državni funkcioneri

Vila na Dedinju koja je pripadala Ministarstvu odbrane, a u kojoj su živeli i nekadašnji ministri Bratislav Gašić i Dragan Šutanovac, sada je u privatnom vlasništvu. Nije poznato kada je ova vila prodata ili otuđena, a sudeći prema zvaničnim podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije i onom što je ekipa “Nove” videla na terenu, u njoj i dalje živi Aleksandar Vulin.

Vila u Jevrema Grujića na Dedinju kupila je država još 2002. godine i to za rešavanje stambenih potreba generala Nebojše Pavkovića. On se međutim u nju nikad nije uselio.

Ovaj objekat u poslednjih 15 godina koristili su ministri odbrane, a poslednji u nizu bio je Aleksandar Vulin. Iako je tom vilom raspolagalo Ministarstvo odbrane, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije u njoj i dalje živi Vulin, iako je u međuvremenu bio postavljen na funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC

Neobično je, međutim, što je vlasnik te vile sada privatno lice. Na sajtu Katastra nepokretnosti, piše da je reč o objektu u privatnoj svojini i da je njegova vlasnica izvesna Svetlana Jovanović. Sudeći po pisanju medija iz 2002, upravo je osoba sa istim imenom i prezimenom taj objekat pre 20 godina prodala državi.

Kako je vila, u kojoj su zbog funkcije koju obavljaju živeli ministri odbrane, došla u privatne ruke, pitanje je na koje nismo dobili odgovor.

Sumnjive izmene u katastru povezuju se i sa imenima bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, i premijerke Ane Brnabić.

Državne vile na Dedinju u kojima žive premijerka Ana Brnabić i bivši predsednik Tomislav Nikolić menjaju “nosioca prava” nad objektima, kako je ranije već pisala Nova.rs.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Kako je navedeno kao zabeležba u Katastru nepokretnosti, taj postupak promene pokrenut je početkom septembra prošle godine. Iz navedenih podataka nije jasno šta je razlog ovih promena, a nadležni tvrde da je sve u skladu sa zakonom.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i nakon isteka predsedničkog mandata ostao je da živi u vili na Dedinju, u Užičkoj 23. Mimo prakse i pravila, to mu je omogućeno odlukom Vlade.

Ta vila koja samo u osnovi ima više od 300 kvadrata u državnoj je svojini. Ono što unosi zabunu je zabeležba u katastru u kojoj se navodi da je 9. septembra prošle godine podnet zahtev za promenu nosioca prava. Ista napomena zavedena u istom mesecu postoji za vilu u kojoj živi premijerka Ana Brnabić u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, a u kojoj je nekada živela Jovanka Broz.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

BONUS VIDEO: Premijerka Ana Brnabić u bikiniju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare