Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić i funkcioneri SNS-a već godinama u medijima ističu da on ima "poverenje i podršku građana preko 50 odsto", piše čitalac Nova.rs Branko V. Nikolić.

Kako ističe time se indirektno tvrdi i sugeriše da je za Vučića na izborima za predsednika Republike glasala većina građana Srbije šta znači i biračkog tela, i da on ima izborni legitimitet i političku podršku natpolovične većine svih birača u Republici Srbiji!

“No, to su spin, opsena i obmanjivanje javnosti i birača, i to može valjano i ubedljivo da se vidi i dokaže iz analize egzaktnih numeričkih pokazatelja odnosno rezultata izbora koji su održani 2. aprila 2017. godine.

U spisak birača bilo je tada upisano 6.724.949 državljana Republike Srbije i oni su sačinjavali biračko telo. Na izborima je glasalo 3.655.365 birača ili 54,36 odsto biračkog tela. Za kandidata Aleksandra Vučića glasalo je 2.012.788 birača ili 55,80 odsto od ukupnog broja birača koji su glasali, i to je 29,93 odsto biračkog tela odnosno svih birača u Republici Srbiji! Šta znači da je Vučić dobio podršku većine od samo onih 3.655.365 birača koji su glasali na izborima, ali da nije dobio podršku većine od svih birača/građana odnosno biračkog tela u broju od 6.724.949 koliko ih je bilo upisano u spisak birača”, piše Nikolić.

On dodaje da je logičan zaključak iz tih validnih brojčanih pokazatelja odnosno rezultata predsedničkih izbora, da je izabrani predsednik Aleksandar Vučić dobio glasove i političku podršku odnosno izborni legitimitet od 29,93 odsto ili manje od jedne trećine (1/3) biračkog tela odnosno svih birača/građana u Republici Srbiji, te da nema „poverenje i podršku građana preko 50 %“ kako on i funkcioneri SNS-a u medijima godinama tvrde, ističu i sugerišu!

“Jer, izborni legitimitet u demokratskoj državi izvodi se iz biračkog tela odnosno svih državljana sa pravom glasa koji su upisani u spisak birača, a ne samo od onih birača koji su glasali na izborima! A to znači da bi izjava i tvrdnja predsednika Vučića i njegovih saradnika o „poverenju i podršci gra đana preko 50 odsto“ bila tačna i ne bi bila spin, opsena i obmanjivanje javnosti i birača samo u slučaju da je kandidat na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić dobio 3.362.475 glasova, jer je to natpolovična većina (50 odsto + 1) od svih birača/građana sa pravom glasa u Republici Srbiji i kojih je tada bilo 6.724.949”, zaključuje čitalac Nova.rs.