Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” otputovali su juče u Berlin, gde će u četvrtak govoriti u nemačkom Bundestagu. U delegaciji koja će pred nemačkim parlamentarcima govoriti o postizbornoj krizi u Srbiji i odbijanju vlasti da primeni preporuke ODIHR o poboljšanju izbornih uslova, nalaze se Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta, Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.

Oni u Berlin odlaze na poziv Odbora za evropske poslove nemačkog parlamenta.

Uoči puta poslanik ZLF Radomir Lazović je za novine “Nova” rekao sledeće:

Radomir Lazović Poslanici poslaničke grupe Zeleno-levi front – Ne davimo Beograd održali su konferenciju za medije u Dom Narodne skupštine Foto:Milos Tesic/ATAImages.

„Upoznaćemo predstavnike Bundestaga sa situacijom nastalom nakon izborne krađe, kao i sa činjenicom da SNS vlast nema nikakvu nameru da ispuni bilo šta od ključnih preporuka ODIHR-a pred najavljene beogradske i lokalne izbore. Mi smo učestvovali u pregovorima sa vlastima na kojima je Ana Brnabić govorila kako SNS želi da ispuni preporuke, ali iz plana koji su nam dostavili jasno se vidi da to nije tačno”, kaž Lazović i dodaje:

“Nikakve mere nisu predviđene ni za rešavanje problema pritisaka na birače, ni za zaustavljanje funkcionerske kampanje, ni za unapređenje rada medija, a tek nema govora o tome da će se regulisati problem protivzakonitih manipulacija sa biračkim spiskom. Dok strancima pričaju bajke, čini se da vlast zapravo krije ovaj plan od međunarodne javnosti, što smo saznali iz direktnog kontakta sa mnogim međunarodnim akterima. Zato je, između ostalog ova poseta važna, da bi osporili neistine Ane Brnabić i Aleksandra Vučića koje pričaju strancima i dobili podršku za borbu za izborne uslove u Srbiji, odnosno za oslobađanje institucija i celog našeg društva”.

PROČITAJTE JOŠ:

Lazović smatra da se o krizi koja je nastala nakon izbora u decembru, mora obaveštavati međunarodna javnost.

Foto:printscreen/N1

“Moram da kažem da smo jednom međunarodnom ofanzivom opozicije u prethodnim mesecima i posetama Briselu, Berlinu, Strazburu i Parizu uspeli da donekle promenimo odnos koji EU i neke od zemalja članica imaju prema koruptivnim vlastima u Srbiji i meni je izuzetno drago što građani Srbije u Evropi imaju partnere koji neće ćutati na sve manipulacije koje Vučićeva vlast sprovodi. Mi se sami moramo izboriti protiv kriminalne vlasti, ali podrška nam znači i ona je važna jer želimo da Srbija postane deo Evropske unije i uređenih zemalja u kojima se poštuju demokratski standardi i vladavina prava“, navodi Lazović i zaključuje:

“Ana Brnabić i Aleksandar Vučić još mogu da naprave korake u pravcu izlaska iz ove krize. Moraju da shvate da ova kriza neće sama od sebe nestati i da se ne mogu tek tako sakriti, već da se promene izbornih uslova moraju desiti”.

Sastanak s Brnabić takođe u četvrtak

S tim u vezi, važno je napomenuti da je predsednica Skupštine Ana Brnabić za isti dan, u četvrtak u 10 sati, pozvala predstavnike svih parlametarnih grupa na novi sastanak.

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poziv je usledio, kako se navodi u saopštenju, iz želje da se u okviru Narodne Skupštine, kao institucije sa najvećim demokratskim kapacitetom, nastavi dijalog o temi oko koje nesumnjivo postoji širok politički konsenzus, a to je primena svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Republici Srbiji.

Kako je predsednica Skupštine u pozivu navela, u fokusu sastanka će biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava.

Pored parlamentarnih stranaka, za sastanak u četvrtak poziv su dobile i organizacije civilnog društva – CeSID, CRTA, Transparentnost Srbija kao i međunarodni partneri Republike Srbije koji su do sada učestvovali na stastancima u vezi sa primenom preporuka ODIHR-a.

Šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović izjavio je da će na konsultacije o izbornim uslovima koje je za četvrtak zakazala predsednica Skupštine Ana Brnabić ići samo ako su prisutne televizijske kamere i javnost.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare