Foto:printscreen/N1

Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji koja je izglasana 8. februara, potvrdila je da decembarski izbori u Srbiji nisu bili fer i pošteni. Takođe, usvajanjem tog dokumenta opozicija okupljena oko koalicije “Srbija protiv nasilja” ostvarila je jednu pobedu uspevši da se u Rezoluciji nađe i njihov zahtev - međunarodna istraga izbornih nepravilnosi. Pored toga, Rezolucija je pokazala da Evropa konačno ima sagovornika i u srpskoj opoziciji.

Godinama u nazad u javnosti je provejavala teza da evropske zemlje i Evropska unije nemaju pravog sagovnornika u srpskoj opoziciji.

Kao argumenti navodili su se neozbiljnost i razjedinjenost opozicionih stranaka, te nedovoljna politička snaga takvih aktera da se ozbiljnije konfrontiraju vlastima i tako nametnu kao relevantan sagovornik.

Sa ujedinjenjem proevropske opozicije, koje je ozvaničeno potpisivanjem koalicionog sporazuma pred izbore 17. decembra, došlo je i do rezultata.

Naime, deset političkih grupacija (Demokratska stranka Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zajedno, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Srbija centar (SRCE), Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije i Rumunska partija) okupilo se pod nazivom “Srbija protiv nasilja” i na izborima zabeležilo značajan rezultat osvojivši više od 900.000 glasova.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takav rezultat nametnuo je ovu listu kao ozbiljnog političkog aktera u Srbiji što dokazuje i skoro usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji.

Naime, pored toga što je rezolucija naglašava sve nedostatke sprovedenog izbornog procesa u Srbiji među odredbama tog dokumenta našla se i ona u kojoj se zahteva da se formira međunarodna komisija koja bi sprovela istragu o svim izbornim nepravilnostima koje su zabeležene pre izbornog dana ali i za vreme glasanja.

Podsećamo, upravo je međunarodna istraga bila jedan od zahteva koaliciji “Srbija protiv nasilja” kada su organizovani postizborni protesti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Saradnja opozicije i EP će se produbljivati“

Da je saradnja opozicije i Evropskog parlamenta nikada snažnija kaže za portal Nova.rs Đorđe Dimitrov iz Centra za evropske politike.

“Pre Rezolucije, saradnja između opozicije i Evropskog paramenta bila je rudimentalna. Bilo je međupartijskih kontakata koji su bili zasnovani na ideološkoj osnovi, ali nikada do sada takva vrsta saradnje nije rezultirala ovako snažnim potezom Evropskog parlamenta. Razvoj situacije nakon izbora održanih 17. decembra, a pogotovu Rezolucija, pokazali su da je Evropski parlament spremniji nego ikada do sada da otvoreno ukaže na realne probleme na terenu” objašnjava Dimitrov.

Đorđe Dimitrov Foto:privatna arhiva

Međutim, on je uveren da će saradnja nastaviti da jača i da bi opozicija u narednom periodu mogla da se nametne kao još značajniji akter.

“Posledično, ovo omogućava opoziciji da se nametne kao istinska proevropska alternativa koja bi mogla da stane na put demokratskom nazadovanju Srbije. Ovo je posebno relevantno imajući u vidu da je Evropski parlament već duže vreme dosta kritički nastrojen prema stanju demokratije u Srbiji i njenom konstantnom nazadovanju. Može se očekivati da će se sardanja opozicije i Evropskog parlamenta dalje produbljivati, i da će se slati poruke da se ne sme tolerisati dosadašnje skretanje sa evropskog puta” kaže Dimitrov.

Posle reakcije EP očekuje se da će i druge institucija Evropske unije dati svoj sud po pitanju izbora u Srbiji što bi dalje moglo da ojača poziciju koalicije „Srbija protiv nasilja“ u evropskim krugovima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare