Aleksandar Vučić, emisija Fokus, B92
Aleksandar Vučić Foto: Screenshot/B92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće izručiti sudu u Hagu radikale Petra Jojića i Vjericu Radetu, i da je to pitanje "odnosa prema državi".

POGLEDAJTE JOŠ:

Vučić je za TV B92 rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

„Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe“, rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Sudski Mehanizam u Hagu je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala.

U nalogu sudije piše da su ključni svedoci protiv Jojića i Radete „ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svedočili, ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji“.

Kineski sudija Liu Daćun je naglasio i da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom saradjuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare