Aleksandar Vučić, gost, emisija Intervju
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Uprkos tome što kontroliše sve najveće medije u državi, uključujući i Radio televiziju Srbije, prvi čovek države Aleksandar Vučić najviše zamerki ima na rad RTS-a. Svoju netrpeljivost prema zaposlenima na javnom medijskom servisu poslednji put je demonstrirao u četvrtak, na otvaranju fabrike Motherson Group u Požarevcu, kad je na "duhovit način" pokušao da isproziva voditelja programa, inače novinara državne televizije, Zorana Stanojevića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić voli medije, doduše, ljubav koju šef srpske države gaji prema sedmoj sili neretko prelazi i u patologiju. Tu neskrivenu potrebu da kontroliše apsolutno sve i otvoreno prozivanje onih koji se drznu da ne rade onako kako je on zamislio, ne trudi se da sakrije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio fabriku Motherson Group, a prilikom obraćanja medijima Vučić se posebno obratio novinaru RTS Zoranu Stanojeviću.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Želim svima da se zahvalim koji su danas ovde, drago mi je da Zoran Stanojević sa RTS vodi ovakve programe jer čak kad i gledaoci sa RTS ne vide da smo otvorili neku fabriku, barem je neko sa RTS to video. Uvek sa počastvovan kada vi vodite program“, pomalo zajedljivo je istakao Vučić.

Pročitajte još...

Iako na „prvu loptu“ možda i nije jasno zbog se Vučić ovako obratio Stanojeviću, onima koji su gledali gostovanje predsednika na RTS-u u januaru, u emisiji koju je vodio upravo Stanojević, stvari su znatno jasnije.

Građani su očekivali standardni format emisije, u kojem voditelj i novinari razigravaju predsednika i u kojem on praktično sam sebi postavlja pitanja, no Stanojević je ulazio u debatu, postavljao potpitanja, od kojih se Vučić prilično „oznojio“ dok je na njih odgovarao.

Međutim i uprkis ovi sat vremena malih neprijatnosti, činjenica je da Vučić na RTS-u ima više nego dobar tretman. Tome u prilog svedoči gotovo svaki monitoring Biroa za društvena istraživanja. Oni mahom pokazuju da je predsednik Aleksandar Vučić daleko najzastupljenija politička figura u informativnom programu javnog servisa.

Tako je, primera radi, u periodu od 15. marta do 30. aprila prošle godine predsednik Srbije u Dnevniku RTS bio zastupljen dva sata i devet minuta i to bez ijedne sekunde kritike. Posle njega nalazila se premijerka Ana Brnabić sa svega 16 minuta zastupljenosti u Dnevnik, u istom periodu.

Govoreći o tome zašto Vučić i uprkos tome nije zadovoljan radom javnog servisa, izvršni direktr BIRODI Zoran Gavrilović za Nova.rs kaže da tu postoje najmanje dva nivoa.

Zoran Gavrilović Foto: Medija centar Beograd

„Prvi je samo poimanje uloge i funkcije medija od strane Aleksandra Vućića. On medije vidi kao sredstvo promocije i propagande, a novinare kao držače mikrofona predstavicima (izvršne) vlasti. To znači da novinar treba da poturi mikrofon Vučiću da bi on bio u prilici da ili hvali svoj rad ili kritikuje, a ne retko i etiketira političke oponente, ali i novinare koji rade svoj posao, odnosno javne funkcionere pitaju ono što je u javnom interesu, što interesuje građane. Na primer, novinar treba da prenese informaciju o otvaranju fabrike, ali treba da pita da li je i koliko država platila dolazak investitora, kakva je ekonomska procena tome prethodila, kakva je poslovna karta investitora i kako je država zaštitila svoje interese. U suprotnom može se desiti, a toga je bivalo i biva, da imamo radnike koji nose pelene u fabrikama, koje su podržane javnim parama pri dolasku investitora, iz čijeg poreza se plaća dolazak investitora, što znači da radnici sami finansiraju svoju eksplataciju i kršenje prava“, kaže Gavrilović.

Druga stvar je, kakao dalje navodi, pokušaj kontrole javnog servisa.

„Ovo je pokušaj pritiska najmoćnijeg funkcionera da stavi pod kontrolu javni servis i nametne teme i način izveštavanja. BIRODI monitorinzi pokazuju da Vučić nema razloga da bude ljut na RTS, jer propitivanje i kritičko sagledavanje Vučića na RTS skoro da ne postoji. Vučić je na RTS u centralnim informativnim emisijama bilo da on priča iliga novinari RTS predstavljaju pozitivno. Ponavljam, analitički i kritički tonovi na RTS o Vučiću skoro da ne postoje, na RTS u prilozima o Vučiću druga strana ne postoji. Da je javni servis, javni servis, već danas bi imali reakciju Upravnog odbora i Programskog saveta RTSa, jer njihov posao je da štite javni interes u medijima na nivo RTS-a i njegov integrteit, posebno Programski savet“, zaključuje Gavrilović.

BONUS VIDEO: Vučić proziva Stanojevića sa RTS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar