Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL, Vesna lalić/Nova.rs, TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ, Shutterstock

Iako su nedavno vlastima u Srbiji stigle jasne poruke iz Nemačke da “obuzdaju” česte kritike i oštre reči na njihov račun, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne odustaje. Nemačka Fridrih Ebert fondacija sastavila je statut Zajednice srpskih opština, a to je predsednika dovelo do toga da “poludi od besa” i izrekne niz kritika na njihov račun. Zašto Vučić nastavlja rat s Nemcima? Odgovor daje neka sasvim druga Vučićeva rečenica. Ona glasi - “brinem samo za investicije”.

U pozadini otvorenog sukoba s Nemačkom, koji traje od odlaska bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, kako za Nova.rs navodi spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, jeste strah od toga da će Nemačka uticati na to da se fondovi Evropske unije zatvore za Srbiju. Ali, ne zbog Kosova, niti zbog Ukrajine, već zbog njegove autoritarne vladavine, urušene demokratije i odsustva vladavine prava.

Predsednik Srbije je gostujući u Ćirilici na televiziji Hepi govorio o tome da ga je Fridrih Ebert fondacija obavestila da su sastavili statut Zajednice srpskih opština.

Aleksandar Vučić i Milomir Marić Foto: Printscreen/Happy

“Poludeo sam od besa, posebno danas nas obaveštavaju iz Fridrih Ebert fondacije – mi smo sastavili statut ZSO – nemačka NVO nam govori o kompetencijama ZSO. Ko ste vi, kakve vi imate kompetencija i veze sa Srbima”, rekao je Vučić.

“Kakve veze Fridrih Ebert ima sa tim, ko ste vi da se time bavite”, pitao je predsednik i dodao da zna da je nagrabusio zbog svega toga što je rekao.

“Znam da će me napadati zbog ovoga što govorim, sad šta imate vi da predlažete, to je stvar Srba i Albanca ako je nečije, šta vi imate da govorite i da se mešate sta će Srbi raditi u svojim opstinama”, rekao je Vučić.

I tako ponovo ušao u kritiku države, koju je za vreme Angele Merkel „dizao u nebesa“.

Kako su nastali šumovi na vezi

Problem je nastao dolaskom novog kancelara Olafa Šolca, koji je već na početku mandata došao u Srbiju i tom prilikom oštro zatražio da se naša država što pre pridruži sankcijama protiv Rusije, a onda pred Vučića “prvi put” javno postavio uslov – međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

Usledilo je i nekoliko takođe manje prijatnih sastanaka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Zatim se pojavio nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema, koji od Srbije traži odobrenje za ulazak Kosova u međunarodne organizacije, pre svega u Ujediinjene nacije.

Tu su i česte „razmirice“ srpske premijerke Ane Brnabić sa izvestiteljkom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon, koja je baš kao i Analena Berbok članica nemačkih Zelenih.

Zbog svega toga, ne čudi nedavna izjava srpskog predsednika da Nemcima ništa ne veruje.

Govoreći o nemačko-francuskom planu, Vučić je izjavio da Amerika sigurno pokušava da nađe rešenje i da ne žele sukob, ali da ostalima ne veruje ništa.

“Nemcima ne verujem ama baš ništa kada je reč o Kosovu i Metohiji”, izjavio je tada Vučić.

Šta Vučića zapravo „boli“

Govoreći o tome zašto je Nemačka preko noći postala neprijatelj broj jedan, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Nova.rs kaže:

boško jakšić

“Mislim da je bilo potpuno očekivano kad je došlo do promene vlasti u Nemačkoj, a znalo se kakvi su stavovi kancelara Olafa Šolca, a posebno šefice diplomatije Analene Berbok, da neće biti više one tolerancije i bolećive naklonosti koju je Angela Merkel imala prema Vučićevoj autokratiji, a sve zarad ideje stabilokratije. I Šolc i Berbok insistiraju na demokratskim načelima, na ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava, a to je segment u kojem se Vučić oseća ugroženim. Zato reaguje tako odbojno i širi celu priču na kosovski dijalog i ukrajinski rat, iako iza svega stoji ozbiljan zazor prema Nemačkoj i strah da će ga pritiskati oko načina na koji vlada u Srbiji. To je za njega tabu tema i nije u stanju da prikrije svoju nervozu”, kaže Jakšić i dodaje:

“To je mnogo manje vezano za ZSO, to je samo povod da pokaže koliko je nezadovoljan odnosom Nemačke, međutim, u tom duelu Vučić ne može da pobedi i povrati svoju poziciju omiljenog autokrate, kako su ga zvali u vreme Merkelove”.

Na pitanje od kojih tačno poteza Nemačke i Evropske unije Vučić strahuje, Jakšić kaže da su to one “recepture” koje su već primenili na Mađarskoj i Poljskoj.

“Dugo EU nije znala kako da se postavi sa režimima u ove dve države, međutim na kraju je našla rešenje – a to ograničenje na korišćenje fondova EU. Ukoliko država ne poštuje osnovne demokratske vrednosti, nema pristupa fondovima, ili se taj pristup na neki način ograničava. A kad Vučić kaže da se plaši za investicije, on upravo o tome govori”, navodi Jakšić i zaključuje:

“Pored vlasti, Vučićeva opsesija broj dva su ekonomski razvoj i infrastruktura. Ako nam se ukine pristup fondovima i više ne bude mogao da se svakodnevno hrani pričom o novim auto-putevima i bolnicama, on je u ozbiljnom problemu. Pritom, neće Nemci pritiskati direktno privatne investitore, ali ako posredno pošaljete poruku da u nekoj državi nema demokratije, vladavine prava, da je reč o autokratskoj zemlji, onda šaljete poruku i investitorima da tu nije bezbedno ulagati. Nemačka sada praktično pokazuje da je spremna da pokrene te mehanizme, što kod Vučića izaziva strah, iz straha proizilazi nervoza, a iz nervoze ovakva njegova reagovanja”.

BONUS VIDEO: Vučić: Spremni smo za pregovore, ali neke stvari ne možemo da prihvatimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare