Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim govorio o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju povelje UN, ali i o drugim važnim temama i inicijativama za mir. Razumem odnose prema Rusiji, ali ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila, istakao je predsednik.

Aleksandar Vučić, koji se u Tirani na Samitu Ukrajina–Jugoistočna Evropa sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je u Dnevniku RTS-a da je to bio najotvoreniji razgovor do sada, o svim važnim temama.

„Sada se jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu. Govorili smo o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju povelje Ujedinjenih nacija. Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe“, preneo je predsednik Srbije za RTS.

Ocenjuje da se glas Srbije sa poštovanjem slušao na samitu u Tirani.

„Želim ljudima u našoj zemlji da kažem da kada izražavaju neke stavove protiv Ukrajine, da ja moram da kažem da to ne razumem. Razumem ja naše odnose i prema Rusiji, sve ja razumem odlično. Ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila. I to želim da kažem svim ljudima i Ukrajina nije priznala ni nezavisno Kosovo. I naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi. I trudimo se da imamo dobre odnose“, istakao je Vučić.

O usvojenoj deklaraciji: Postoje stvari gde Srbije ne može da pravi kompromise

Vučić je učesnicima samita rekao, tokom o usaglašavanja deklaracije koja je usvojena na samitu, da postoje stvari gde Srbije ne može da pravi kompromise.

„Ne možemo da prihvatimo države, jer bi smo time priznali Kosovo, i uvek o hiljadu detalja morate uvoditi račune. Ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer niti imamo ovlašćenja, niti mogu, niti hoću da rušim politiku države Srbije i politiku koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost“, dodaje predsednik.

I bila je, dodaje, još jedna stvar oko tog čuvenog “malignog uticaja“ Rusije.

„Mi imamo i neke druge o čijem malignom uticaju možemo da govorimo. Imali smo izbore, pa smo videli kako je to izgledalo. Dakle, ako vama smeta Rusija, neću ja da kažem da nama neko drugi smeta, ali hoću da kažem da je bilo onih koji su imali takav uticaj u našoj zemlji, a da to nisu bili Rusi. I onda su to sklonili, izbacili“, istakao je Vučić.

Priština je, kaže, i pored toga što je znala kako izgleda deklaracija, insistirala da se ponovo glasa samo o sankcijama, što, dodaje, nije prošlo.

O predlogu za proizvodnju municije sa Ukrajinom: Moramo da sagledamo svoju poziciju

Na Samitu se danas čuo predlog Zelenskog da Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana zajedno proizvode municiju.

„Da mi sad stvari postavimo na čistac. Značajni proizvođači su pre svega Srbija, zatim Hrvatska, zatim Bosna i Hercegovina. Ako to mogu da kažem, 50 odsto Srbija, 30 odsto Hrvatska, 20 odsto Bosna i Hercegovina. Onda je jasno o čemu se radi“, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija mora da sagleda svoju poziciju i da je izdao naređenje da se popunjenost naših rezervi municije, koje su 62 odsto, poveća na 100 odsto, zbog čega će domaće fabrike morati mnogo da rade.

***

BONUS VIDEO – Šta piše u izveštaju ODIHR-a, a kako ga „čita“ Ana Brnabić?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar