Aleksandar Vučić Foto: Prinscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da mu niko od protivkandidata na predsedničkim izborima nije čestitao na pobedi i da to više govori o njima, nego o njemu. "Ja sam čestitao kada sam gubio", rekao je Vučić. Govoreći o glasanju Srbije za suspendovanje Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, Vučić kaže da je Srbija bila ucenjena. "Nad nama u svakom trenutku lebdi 'nuklerani udar' na Srbiju, a to su sankcije protiv Srbije i zaustavljanje našeg evropskog puta", rekao je on.

Vučić gostujući na RTS-u, prvi put posle izbora, govori o uspehu na predsedničkim i rezultatima ostalih izbora, kao i o izazovima sa kojima će se Srbija suočavati u mandatu predsednika i nove skupštine.

“ Meni to ne smeta, meni je ceo svet čestitao, a pre svih – građani Srbije“,  rekao je on i istakao da su rezultati izbora razlika između onih koji imaju snagu, principe i moral i onih koji to nemaju.

Za negovateljice, spremačice i kuvarice 10.000 dinara

On je najavio da će negovateljice, spremačice, vaspitačice i kuvarice u socijalnim ustanovama dobiti  jednokratnu isplatu od 10.000 dinara.

„Ima ih 7.980 i to je dobra vest. Kada smo davali jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima njima nismo dali i to je naš dug za njih“, rekao je Vučić, dodajući da će to „ići za dan, sutra, prekosutra do ponedeljka“.

 „Putin je bio fer, razgovarali smo o gasu, nafti i NIS-u“ 

Povodom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Vučić je rekao da su dugo razgovarali o svemu.

„Bio je fer, razgovor je bio dobar, korektan, pričali smo o gasu, o nafti, NIS-u“, naveo je Vučić.

On je podsetio da je Srbija jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Govoreći o glasanju Srbije za suspendovanje Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, Vučić kaže da je Srbija bila ucenjena. Naveo je da je naša primarna odluka bila da budemo uzdržani, ali da u tom slučaju, kako kaže, dobijete teške pritiske sa obe strane.

On je podsetio na odluku EU da samo do 15. maja Srbija može da uvozi naftu, ali bi tada cena bila trostruko skuplja.

„Nama lebdi ‘nuklearni udar’ na Srbiju, a to su sankcije protiv Srbije“, upozorio je Vučić, napominjujući da Srbija neće da otima rusku imovinu i da je čak spremna da se odrekne prava preče kupovine u NIS.

„Lovac NATO-a pratio let Er Srbije u ruskoj zoni, tražimo objašnjenje“

Vučić je, govoreći o avionu na letu Moskva-Beograd, rekao da je let kasnio oko 20 minuta, da je ruska kontrola leta nedaleko od ruske granice sa Letonijom upozorila avion iz Srbije i pitala da vizuelno identifikuju avion koji se nalazi pored.

„Avion koji je bio u pitanju. Bio je vojni lovac. Očigledno, u ruskoj vazdušnoj zoni je bio neki od NATO aviona koji je išao samo kilometar ispod, a ruska služba za praćenje vazduhoplova nas je na korektan način obavestila da je pored nas neki drugi avion i da proverimo koji je, jer sad oni, kako će da gađaju taj avion, kad su gore iznad putnici“, kazao je Vučić.

Dodao je da, prema izveštaju, borbeni avion nije ugrozio avion iz Srbije i da je relativno brzo nestao iz vidokruga.

Poručio je da će Srbija od NATO-a tražiti informacije, ali i dodatne informacije od Rusije.

„Ljut sam zbog robnih rezervi“

Predsednik je izjavio strahovito ljut zbog stanja u odbrambenoj industriji i robnim rezervama, jer nema dovoljno granata i raketa, a nedostaje robe u silosima u vrednosti od 20 miliona evra.

„Nema pšenice u silosima, prodali su i stavili sebi u džep“, kaže Vučić.

„Inauguracija zavisi od situacije – ako je budem pravio, biće u Smederevu“

Upitan da li će praviti inauguraciju kao i pre pet godina, rekao je da je to moguće, ali da je moguće i da je ne bude, i da to zavisi od situacije.

„Ako je budem pravio, biće u Smederevu, u kući Miloša Obrenovića“, rekao je predsednik Srbije.

BONUS VIDEO: Najava novine Nova za 8. april

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare