Foto:Alastair Grant / PA Images / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da svi znaju šta su ciljevi kada se govori o klimatskim promenama, ali se mora biti iskren i ukazati da polovina radnih mesta u Srbiji zavisi od primene tih planova, napominjući da ako čovečanstvo izgubi bitka za životnu sredinu, ništa neće ostati za buduće generacije.

Vučić je, obaćajući se učesnicima konferencije o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, rekao da je privilegija za Srbiju da bude na tako važnom samitu, na kojem se razmatra najvažnija tema današnjice, kako buduće generacije ne bi ponavljale iste greške na planeti na kojoj je jedino moguć život.

Čast nam je da je Srbija kopredsedavajuća na ovoj sesiji i da svojim delanjem daje dopinos primeni člana 6 globalnog dogovora iz Pariza o smanjenju gasova staklene bašte, rekao je Vučić i istakao da je cilj da se do 2050. godine prilagode emisije ugljen-dioksida kroz stvaranje novih industrija.

Naš zeleni plan je u velikoj meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje, rekao je Vučić navodeći da će Srbija izdati zelene obveznice koje će služiti cirkularnoj ekonomiji.

„Napisali su sjajan govor za mene, ali imam nekoliko pitanja na koje velike sile još nisu odgovorile. Kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti“, upitao je on.

Čuli smo priče o trilionima dolara koji će biti na raspolaganju, ali kolika će biti kamaptna stopa, kako ćemo pristupiti tim fondovima, upitao je Vučić.

„Kako ćemo pristupiti nuklearnim elektranama, smanjivati ili povećavati? Kako ćemo graditi obnovljive izvore energije ako jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova. Kako ćemo tretirati cene prirodnog gasa, koji je u rukama velikih sila“, istakao je Vučić.

Vučić je predočio da je na konferenciju došao električnim vozilom, ali niko ne govori kako će se rešavati kobalt, nikl i drugi ostaci od proizvodnje električnih automobila.

„Znamo šta su ciljevi, ali za neke je to velika bajka i moramo da budemo iskreni jedni prema drugima. Ako izgubimo ovu bitku, neće ostati ništa za našu decu“, zaključio je Vučić.

Bonus video: Kako se informišu građani osuđeni na isključivo režimske kanale?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare