Foto: Printscreen/TvPink

Rekonstruisana tvrđava Fetislam i Letnja pozornica u Kladovu otvorena je vecceras povodom Dana opštine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svečanom otvaranju prisustvuju i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar turizma i omladine Husein Memić, kao i ministarka kulture Maja Gojković.

Otvaranju pored njih prisustvuje i šef misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofere i ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad.

„EU je dala ukupno 16,6 miliona evra za više projekata ovde. Pomagali su nam još i za Golubac i za Bač i za Fetislam. Uvek dodamo i mi nešto para i opština nešto para. Evropljani nam poklanjaju pare, to su njihove pare i hvala im na tome“, rekao je Vučić.

Imamo tvrđave u Baču, na Petrovaradinu, u Beogradu, Smederevu, Ramsku tvrđavu, Golubac i Fetislam, dodao je predsednik.

„Ovo će biti posebna atrakcija“, rekao je još Vučić.

On je naveo da se planira i nastavak izgradnje brze saobraćajnice petlja Požarevac – Golubac, dalje do Brze Palanke.

„Ljudi se sad nadaju da završimo brzu saobraćajnicu do Golupca, pa da onda produžimo i do Brze Palanke, što će mnogo značiti za ovaj kraj u turističkom smislu“, rekao je Vučić tokom obilaska.

Nakon obilaska i ceremonije otvaranja tvrđave Fetislam, nastupće „Cine & Rock“ orkestar.

Foto: Printscreen/TvPink

Tvrđava Fetislam podignuta je 1524. godine, nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a njena rekonstrukcija počela je pre tri godine zahvaljujući sredstvima iz fondova EU.

Za realizaciju projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam ”, u obnovi i rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Fetislam iz fondova EU opredeljeno je oko 1,3 miliona evra.

Opština Kladovo je od EU dobila još 78.000 evra za uređenje moderne pešačko-biciklističke staze.

Projektom je bila predviđena rekonstrukcija Glavne kapije, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ali i kapije, Letnje pozornice i priobalnih kula u „Malom gradu“.

Projekat „EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Foto: Printscreen/TvPink

Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Tvrđava Fetislam se nalazi nedaleko od centra Kladova sa pešačkom stazom pored Dunava do tvrđave.

Stanovnici Kladova mogu da uživaju u parku izgrađenom unutar zidina tvrđave, koji im daje lep pogled na Dunav i rumunski grad Drobeta – Turnu Severin na drugoj obali.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je ranije da je kulturno nasleđe Srbije deo evropskog nasleđa i da je EU izdvojila značajna sredstva za obnavljanje tvrđava duž Dunava, među kojima je Fetislam.

***

BONUS VIDEO – Velja Ilić o saradnji sa Vučićem i kako ga je ovaj masakrirao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar