Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pred Srbijom i pred svetom najteža godina u novijoj istoriji, godina koja donosi sukobe i nemire, zbog čega je najvažniji zadatak Srbije da sačuva mir.

Vučić je na obeležavanju 182. godišnjice Srpske akademije nauka i umetnosti pomenuo da planetu sledeće godine čekaju brojni izbori, od Tajvana i SAD, do Rusije i Ukrajine te da se on plaši da će 2024. godina biti teža za ceo svet pa i za Srbe.

„Mislim i na ugroženost naroda na Kosmetu i u Republici Srpskoj i uopšte u regionu. Zato mislim da je od značaja da svakoga dana dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju slobodu, zemlju i budućnost sačuvamo“, rekao je Vučić.

Govorio je o važnosti kompromisa, kojim bi bilo ostvareno „da se država ne odrekne ni svoje teritorije, ni svog naroda“, naglasivši kako treba čekati „povoljnije prilike u svetu kako bi istina izašla na videlo“.

On je između ostalog rekao da su političari promenjiva stvar, a da su Srpska akademija nauka i umetnosti, Srpska pravoslavna crkva i država Srbija – iznad svega.

Vučić je obećao finansijsku pomoć u obnovi zgrade SANU i ponovio da država ulaže u nauku i umetnost, muzeje, filmove, kao i da će nastaviti da vraća remek dela u Srbiju novcem građana.

Na svečanosti je prethodno predsednik SANU Zoran Knežević (koji je na tu funkciju izabran u martu), ocenio da je ostvaren uspešan transfer na čelu akademije i da se vidi neprekinuta nit koja se nadovezuje na prethodne aktivnosti.

„To što u SANU i posle promena na čelu nema problema i kašnjenja aktivnosti, svedoči o tome da je institucija dobro organizovana, a o tome govori i uspeh na 66. međunarodnom Sajmu knjiga kada su dobili nagradu za izdavački poduhvat godine“, rekao je Knežević.

U susret izborima za nove akademike, Knežević je rekao da SANU ima manje članova nego ranije, da su u proseku stariji i sa nesrazmerno manje žena, i izrazio nadu da će taj trend biti popravljen.

Povodom Dana SANU medalja za izuzetna dostignuća za prirodne nauke ove godine dodeljena je doskorašnjem predsedniku akademije Vladimiru Kostiću za rad iz oblasti neurologije, dok je za društvene nauke medalja pripala akademiku Gojku Subotiću, istoričaru umetnosti, nekadašnjem direktoru galerije SANU.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović – Vučić javni servis tretira kao javnu kuću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare