Foto: Printscreen/YouTube/ERSTE Foundation

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir otišla je u ruke organizacije Svetski program za hranu. Članica ove organizacije je Ešter Džuda, koja je ćerka poznatog novinara Tima Džude, koji redovno izveštava o stanju na Balkanu.

Džuda je na Tviteru objavio lepe vesti – da je njegova ćerka Ešter jedna od radnica organizacije Svetski program za hranu (WFP), koja je ove godine nagrađena prestižnom Nobelovom nagradom za mir.

Ešter Džuda ima bogatu karijeru u humanitarnim organizacija, a pri Svetskom programu za hranu radi kao osoba zadužena za reagovanje i pripremu delovanja organizacije u hitnim slučajevima.

Njen otac je dobro poznat na našim prostorima, jer o dešavanjima na Balkanu piše već godinama. Tim Džuda je predsednik upravnog odbora novinarske istraživačke mreže BIRN.

Pročitajte još:

Radio je za BBC pre nego što je postao balkanski dopisnik za The Times i The Economist. Tokom rata na Kosovu pisao je tekstove za New York Review of Books, The Observer, The Sunday Telegraph i časopis Guardian Weekend. Takođe je autor nagrađene knjige „Srbi: istorija, mit i razaranje Jugoslavije“, objavljene 1997. u izdanju Univerzteta Jejl.

Ovogodišnji dobitnici, Svetski program za hranu (WFP), vodeća su humanitarna organizacija koja „spašava živote i menja živote, pruža pomoć u hrani u hitnim slučajevima i radi sa zajednicama na poboljšanju ishrane i izgradnji otpora“, piše na njihovom sajtu.

U 2019. godini organizacija je pomogla 97 miliona ljudi  u 88 zemalja – što je najveći broj od 2012. godine.

Na raspolaganju imaju 5.600 kamiona, 30 brodova i skoro 100 aviona u pokretu, kojima dostavljaju hranu i drugu pomoć onima kojima je najpotrebnija. Svake godine podele više od 15 milijardi obroka po procenjenoj prosečnoj ceni po obroku od 0,61 američkih dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare