Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Azerbejdžana Iljhama Alijeva ispred Palate Srbija. Alijevu je priređen svečan doček sa bataljonom počasne garde i deset počasnih plotuna, a nakon bilateralnih sastanaka, potpisano je sedam dokumenata koji bi trebalo da doprinesu unapređenju strateškog partnesrtva dve zemlje.

Alijev i Vučić razgovarali su u Palati Srbija, nakon čega su održani sastanci delegacija dve zemlje.

Posle sastanaka je potpisano sedam dokumenata: Zajednička izjava predsednika Republike Srbije i predsednika Republike Azerbejdžan, Memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo, Sporazum Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o readmisiji, Memorandum o razumevanju o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje, uverenje i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978. sa izmenama i dopunama, Administrativni sporazum za sprovođenje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o socijalnoj sigurnosti, Memorandom o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Azerbejdžan i Memorandum o razumevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Republike Azerbejdžan i Privredne komore Srbije.

Vučić i Alijev istakli su, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon potpisvanja dokumenata, da se dve zemlje međusobno podržavaju na međuanarodnoj areni, jer obe moraju da brane svoj teritorijalni integritet.

Alijev istakao da četiri rezolucije Saveta bezbenosi UN koje su pozivale da vojska Jermenije napusti Nagorno Karabah, nisu 28 godina primenjivane, te da je na kraju Azerbejdžan morao silom da vrati suverenitet nad tim teritorijama.

PROČITAJTE JOŠ:

Alijev je rekao da su gas i elektorična energija nove mogućnosti za saradnju sa Srbijom.

Vučić je rekao da je Alijev postao najpopularniji predsednik u Evropi i da sada za njega svi uvek imaju vremena, jer im treba azerbejdžanski gas.

“Ja sam malo na njega ljubomoran. Mene zovu samo oko Kosova, kad treba da me neko lupi po glavi”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije iskoristio je priliku i da lobira za litijum: „Srbija je mala i nema gas. Mi imamo litijum. Ali mi smo geniji koji su se jedini u Evropi odrekli u ovom trenutku litijuma.”

Vučić je najavio i da će do kraja godine otići u neformalnu, ali radnu posetu Azerbejdžanu, kada će sa Alijevim nastaviti razgovore o saradnji u oblasti energetike.

U delegaciji Srbije bili suministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Nikola Selaković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i ministar finansija Siniša Mali.

PROČITAJTE JOŠ:

U delegaciji Azerbejdžana bili su ministri energetike Parviz Šahbazov, unutrašnjih poslova Vilajat Ejvazov, spoljnih poslova Džejhun Bajramov, ekonomije Mikail Džabarov, ministar transporta, komunikacija i visokih tehnologija Rašad Nabijev, ministar rada i socijalne zaštite Sahil Babajev i Hikmet Hadžijev savetnik predsednika Azerbejdzana za spoljnu politiku.

Alijev je poslednji put u Srbiji bio 2011. godine.

BONUS VIDEO: Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare