Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Predsednik Srvbije Aleksandar Vučić obratio je danas iz Praga gde se održava prvi samit Evropske poltičke zajednice. On je rekao da je razgovarao sa predstavnicima Norveške, na osnovu čijih saveta pravimo energetsku strategiju.

„Mnogo dobrih stvari se tu čulo, kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energenti iz celog sveta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima na podršci za izgradnju interkonektora sa Bugarskom“, kazao je on i dodao da očekuje predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva uskoro u Beogradu, kako bi se osigurali novi izvori gasa.

Ovo što smo sa Rusima radili bilo je po dobrim cenama. Želeli smo da nastavimo, ali nismo uspeli da se dogovorimo. Želim ljudima i da objasnim šta se ovo desilo sa naftom. Juče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke, i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinula ta tema. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima tu cenu nafte“, rekao je Vučić.

On je dodao da je odluka o nafti odložena do 1. decembra.

„Ali ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju, sem zato što sam hteo da idem u Jasenovac“, kazao je on.

Vučić se zahvalio predsedniku Bugarske Rumenu Radevu i premijeru Grčke Kirjakosu Micotakisu, koji su istakli da nije fer to što je predloženo.

On je dodao da je na drugom panelu dobio informaciju da su svoje nezadovoljstvo izrazili i mađarski i albanski premijeri Viktor Orban i Edi Rama.

„Nije loše što je ta odluka za sada odložena. Mi smo manji potrošač i od Mađarske, Češke i Bugarske, pa bi to sada valjda smetalo, a ovi troše više ruske nafte pa ne smetaju. Nikakve tu želje nije bilo nego da se napakosti Srbiji“, naveo je Vučić.

Bilateralni sastanci sa Šolcom, Makronom i Ursulom fon der Lajen

Vučić je rekao da ga čeka bilateralni sastanak sa Pedrom Sančezom, dok pravo sa obraćanja medijima ide na sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i fernacuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen večeras imam bilateralni sastanak. Dobio sam informacije da će tema razgovora sa Šolcom i Makronom biti Kosovo i Metohija. Razgovarao sam sa mnogo evropskih lidera  i o posetama“, naveo je on, dodajući da će predsednik Češke Miloš Zeman doći u Srbiju, i da mu je državnik rekao da se nada da će mu to biti poslednja poseta.

Upitan da li je bilo kritika za spoljnu politiku Srbije, Vučić je kazao da nas danas niko nije kritikovao, ali da pretpostavlja da će u bilateralnim i trilateralnim razgovorima  to biti tema.

„Niko od zvaničnih govornika nas nije kritikovao. Niko sa govornice. Što se tiče onih koji su bili na našoj strani, Rumen Radev je bio fantastičan, rekao je da to nije fer prema Srbiji. Onda je i Šolc rekao da mora da vidi o čemu se radi. I Micotakis je to pomenuo u završnoj reči „, ponovio je još jednom Vučić otkrivajući detalje sa sastanka.

On je zapitao zašto je pet zemalja oslobođeno ovih pritisaka, iako troše rusku naftu.

***

BONUS VIDEO: Kako je Dodik zeznuo Vučića kod Putina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar