Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Odluka o nafti je odložena do 1. decembra, ali ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju, sem zato što sam hteo da idem u Jasenovac, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu nakon panela o energetici, ekonomskoj situaciji i klimatskim promenama u okviru Samita Evropske političke zajednice.

Srbija može da uvozi svaku naftu, kako kaže, osim ruske.

„Pa u pravu ste. Svako može da ode u Jasenovac, ako se ne zove Aleksandar Vučić, i ako nije predsednik Srbije. Svako može da koristi ćirilicu, ali isključivo u četiri zida. Svako može da kaže šta god poželi, osim Srba, koji ne mogu da podignu glas ni po pitanju svog broja, prava“, rekao je on i upitao ko daje za pravo Hrvatima da određuju čiju će naftu Srbija kupovati.

On je upitao kako da preživimo ako ćemo sebi unutar Evrope da saplićemo nogu, zato što je neki Vučić hteo da ode da položi cvet u Jasenovac.

„Ne postoji nijedno racionalno objašnjenje. Mi smo svu tu naftu plaćali. I skladištenje, i trasnport i takse, sve. Šta još hoćete od nas. Ko ste vi da nam određujete od koga ćemo da kupimo a od koga ne. Sada već imamo problem i sa dizelom, ali o tome ću pričati više u subotu“,  rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se nije svađao sa hrvatskim novinarima, već je odgovarao na njihova dobacivanja.

„Kada nemate argumente morate da upadate nekima u reč i da vičete. Nažalost, ima medija u Srbiji koji su jedva čekali da na takav način prenesu. Postoji ta mreža ljudi koji se raduju svakom neuspehu Srbije, misleći da je to neuspeh Vučića“, rekao je on.

On je pojasnio da je odluka odložena do 1. decembra, do dana kada je važila stara odluka.

„Ukoliko ne dođe do promene, ostaje stara odluka. Mi naravno možemo da uvozimo kirkuk (iračku) naftu i drugo, ali to u ovom trenutku nije samo da platite 20 odsto više, država to preuzima na sebe svakako. Teško je, ali bismo preživeli. Vidite sada tenzije između Saudijaca i Amerikanaca. Optužuju Rijad da radi sa Rusima, a sada se očekuje i da Amerikanci vade svoju naftu. I biće enorman rast cena nafte“,  kazao je predsednik.

On dodaje da i Ukrajina više neće izvoziti struju, što će stvoriti veliki pritisak na evropske zemlje.

Prema njegovim rečima, na panelu u Pragu najvažniji zaključak je da se povežu elektromreže i gasni interkonektori i nafotovdi da bi se energenti koristili iz celog sveta.

***

BONUS VIDEO: Vučić se raspravljao sa hrvatskim novinarima u Pragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare