Foto:NovaS; Nova.rs

U jeku priče oko utapanja SPAS-a Aleksandra Šapića u SNS Aleksandra Vučića ispod radara prolazi činjenica da će vladajuća stranka od trenutka ujedinjenja imati 198 poslanika u Narodnoj Skupštini Srbije, što je svojevrsni rekord koji nisu nadmašili ni Slobodan Milošević i njegov SPS devedesetih godina. To je, prema mišljenju, sagovornika portala Nova.rs samo nastavak rušenja demokratije koju vlast sprovodi godinama.

 

Aktuelni sastav srpskog parlamenta trenutno izgleda ovako: Srpska napredna stranka ima 188 poslanika, Socijalistička partija Srbije 32, SPAS 11 (s tim što je Vladan Glišić istupio iz ove poslaničke grupe i sada je samostalni poslanik), Savez vojvođanskih Mađara devet, dok ostale poslaničke grupe manjina broje zajedno 10 poslaničkih mesta.

Gore nego 1991. 

Ukoliko su tačne reči Aleksandra Šapića, da će do kraja maja stranka koju vodi i SNS biti deo zajedničke političke organizacije, vladajuća stranka će brojati ukupno 198 poslanika, više nego što je Socijalistička partija Srbije imala 1991. godine u Prvom sazivu Narodne Skupštine Srbije, kada je Slobodan Milošević bio na vrhuncu moći.

Kad se već spominje ovaj prvi saziv Skupštine Srbije, u kojem je SPS brojao 194 mandata, nije zgoreg podsetiti da je tada u parlamentu sedela malobrojna, ali ozbiljna opozicija. Da je tada najjača opoziciona stranka SPO Vuka Draškovića imala 19 poslanika, među kojima su se posebno isticali Slobodan Raketić, Mihajlo Marković, Milan Paroški, a da su među sedam onih koji su zastupali Demokratsku stranku bili Dragoljub Mićunović, Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Vladan Batić, Slobodan Vučković…

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Sada suštinske opozicije u parlamentu nema, a sva opoziciona borba ostala je na malobrojnim članovima manjina.

Treba napomenuti i da je skupštinski saziv iz 1991. imao rekordni broj socijalista i da se sa svakim sledećim on rapidno smanjivao, tako da je već 1993. poslanički klub socijalista brojao 123 poslanika, a 1997. godine 110.

Naprednjaci usisavaju sve oko sebe 

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević kaže da naprednjaci usisavaju sve što postoji oko njih, prvenstveno demokratiju.

Dusan Spasojevic Fpn
Foto: Medija centar

„Tu postoje dve stvari. Prva je da mi još ne znamo kada će i kako doći do tog ujedinjenja i da li će poslanici Aleksandra Šapića pristupiti SNS u toku ovog mandata. Ako se to desi to nije neka presudna stvar, osim još jednog pokazatelja da naprednjaci usisavaju u sebe sve što postoji oko njih. To je sasvim neobična praksa i stvarno jedna zastrašujuća stvar“, kaže Spasojević za Nova.rs i dodaje:

„Ono što jeste činjenica je to da mi odavno nismo demokratija zbog stranke koja je na vlasti i koja ruši demokratski poredak. Da li oni imaju 188, 199 ili 220 poslanika pod tim okolnostima nije nešto što suštinski menja stvari“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare