Aleksandar Vucic i Aleksandar Vulin
Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Zbog straha od protesta i akumuliranog nezadovoljstva naroda, predstavnici vlasti su započeli otvoreni lov na građane, učesnike demonstracija, koji su izrazili nameru da se pojave u subotu na blokadama puteva. MUP je u međuvremenu otvorio i posebnu liniju za prijavu blokada.

Iz vrha države prethodnih dana stizale su različite sugestije policiji. Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića stigli su saveti pripadnicima MUP-a kako bi možda bilo najbolje da se povuku i da, valjda, puste SNS batinaše da neometano udaraju demonstrante letvama i čekićima.

Pročitajte još...

S druge strane, ministar policije Aleksandar Vulin bio je donekle eksplicitniji, pa je otvoreno zapretio batinama onima koji dođu u subotu na protesni skup.

“Prave se nepotrebne tenzije. Ali, ako to zavisi od policije, onda će policija reagovati u skladu sa svojom snagom i ovlašćenjima, onda ćemo morati da primenimo nasilje“, rekao je Vulin u jutarnjem programu TV Hepi, navodeći kako policija „radi sve da do nasilja ne dođe“.

Nakon Vučićevih i Vulinovih saveta policiji, stigla su i upustva za pristalice vlasti. Naime, njima se obratila fantomska organizacija “Lila revolucija” sa apelom da na dan protesta ponesu ljubičastu farbu i obeleže automobile učesnika protesnih skupova.

Socijalni psiholog Dragan Popadić podseća da je otvoreno zastrašivanje i obračunavanje vlasti sa demonstrantima postala praksa od julskih protesta prošle godine, te da reakcija vrha države na te demonstracije može poslužiti kao paradigma svega onoga čega se vlast plaši.

Dragan Popadić. VUCIC RETORIKA, Vučić i
Dragan Popadić Foto: Nova S

– Situacija od prošle godine se ponavlja i sad. Njihove reakcije zapravo pokazuju koliko su oni uplašeni od građanskog gneva i pobuna. Država se ne oseća dovoljno jakom u ovoj situaciji i zbog toga reaguju brutalnim i zastrašujućim merama. Njihove pretnje i upozorenja služe isključivo kako bi odvratili ljude od protesta – navodi on.

Sa odvraćanjem od protesta i zastrašivanjem, prema rečima predstavnice Skupštine slobode Srbije Biljane Stojković, suočavaju se i članovi njihove organizacije.

Ona objašnjava da je policija po manjim mestima preventivno počela da poziva ljude na informativne razgovore.

– Pretpostavljam da shvataju da je tu malo lakše znati ko organizuje proteste i ko je istaknut u organizaciji. Policija naše prijatelje poziva na „dobronamerne“ razgovore. Zapravo pokušavaju na uvijen način da ih upozore na moguće posledice okupljanja. Potpuno razumemo da se to radi zbog protesta koji sledi u subotu – rekla je ona, dok Popadić upozorava da situacija u zemlji veoma lako može da izmakne kontroli.

– Predstavnici vlasti su spremni da preduzmu bilo kakve mere, u slučaju da nema neke naknadne opasnosti po njih. Pokazali su da ne prezaju od angažovanja kriminalaca i da im nije problem kad policija prekorači ovlašćenja – zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Vučić o batinašu sa bagera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar