Foto: Arhiva

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović ocenio je da ostanak izbornog cenzusa na tri odsto ne doprinosi ni stabilnosti, ni demokratiji.

„Ne razumem predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, kao ni predsednika stranke (SNS Miloša) Vučevića u vezi sa ostankom cenzusa od tri odsto. To nije nešto što doprinosi stabilnosti, a još manje demokratiji“, napisao je Đukanović na društvenoj mreži „Iks“ (X).

PROČITAJTE JOŠ...

Prema njegovim rečima, cenzus bi najmanje trebalo da bude pet odsto, a za koalicije od sedam do deset odsto, u zavisnosti od veličine koalicije.

„Nekorektno je prema državi i čitavom narodu da se omogući raznim ekstemistima da se dokopaju poslaničkih klupa i da urušvaju parlamentarizam. Apsolutno se ne slažem da cenzus ostane tri odsto“, dodao je Đukanović.

Izborni cenzus smanjen je sa pet na tri odsto 2020. godine, a predsednik SNS Miloš Vučević je danas izjavio da ta stranka neće tražiti da se cenzus ponovo vrati na pet odsto.

Vučević je za televiziju Pink rekao da SNS „ne želi da bude nekorektna“ i da se u tom delu izborni uslovi menjaju nekoliko meseci pred izbore.

Podsetimo , predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je protiv vraćanja izbornog cenzusa na pet odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar