Srpska napredna stranka je u kampanji neprekidno, ali kad krene ona negativna, to obično znači da su izbori vrlo blizu. A krenula je. Napadi na opoziciju preko prorežimskih medija, leci i opskurni spotovi u kojima se “blate” svi oni koji ne podržavaju vlast, više puta se pokazalo kao siguran put do “srca birača”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučuć nedavno je reagovao na tekst novina “Nova” i pre nego što se našao na kioscima. Aleksandra Vučića je pogodio naslov u kome se spominju naprednjački milioneri i parizer. U tekstu je pokazana sumnja u to da predsednik Srbije i ministri Siniša Mali i Tomislav Momirović za doručak jedu “zidarski” sendivić – onaj od pola kile hleba, s majonezom i parizerom. S obzirom na imovinsku kartu pomenutih članova Vlade.

Zabolela ga je najviše reč “milioner”, pa se vanredno obratio s Instagrama i poručio da on to nije, ali ima ko jeste.

Foto: Nova.rs/Instagram/avucic

“Milioneri su od Mikija i tasta, preko Dragana Đilasa do Zelenovića i Dušana Petrovića. Mi smo samo obični ljudi i nastavićemo da pobeđujemo milionere. Upravo zato što ćemo da brinemo o običnom čoveku , o običnom narodu, a milioneri, kako su promenili mišljenje o izborima, jer su četiri meseca bili protiv, tako su promenili mišljenje o svojoj politici i o svojim vitalnim ciljevima, tako će promeniti mišljenje i o parizeru. Odjednom će da zavole parizer i setiće se da su ga nekada jeli kada nisu bili milioneri. Baš zato ih narod neće”, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ...

Pre desetak dana na udaru se našao lider SRCE Zdravko Ponoš. Njegov lik našao se na lecima koji su osvanuli u poštanskim sandučićima građana. S desne strane ovog letka oslikan je pasoš sa natpisom „Evropska unija Republika Hrvatska putovnica“. Ispod slike pasoša nalazi se i oslikana prva stranica na kojoj su navedeni ime, prezime, datum i mesto rođenja Zdravka Ponoša, ali i pol, koji je označen slovom F, dakle ženski.

Foto:Nova

Na dnu letka velikim latiničnim slovima crvene boje piše “lažni general sa putovnicom“.

Leci i grafiti su, inače, na spisku “ubojitih” oružja SNS.

Nedavno su ulice Beograda i drugih gradova Srbije bile preplavljene grafitima protiv predstavnika opozicije. “Milica lažljivica”, Miloš Francuz”, Boško fašista”, “Bora psiho”… Ovim rečima vlast je počastila predsednicu Srpske stranke Zavetnici Milicu Đurđevič, lidera Novog DSS Miloša Jovanovića, predsednika Dveri Boška Obradovića i poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novakovića.

Slično su prošli i profesori Fakulteta političkih nauka. Ispred zgrade fakulteta osvanuli su plakati sa likovima Stefana Surlića, koji radi kao docent na FPN, vanrednog profesora Marka Vekovića i docentkinje Jelene Lončar.

Foto:N1

Kad grafiti i leci ne pomažu, kreću spotovi.

U prethodnih nekoliko meseci objavljeno je više mračnih spotova, u kojima se targetiraju predstavnici opozicije, javne ličnosti, novinari…

Početkom avgusta ko zna koji put na društvenim mrežama je objavljen spot koji novinare televizija N1 i Nove S prikazuje kao protivnike napretka, promotere neistina i manipulatore, uz poruku građanima da se, kako navode, odupru tom medijskom teroru.

Printscreen/Društvene mreže

Spot se pojavio na Instagram profilu člana glavnog odbora Srpske napredne stranke i direktora saobraćajnog preduzeća „Lasta“ Vladana Sekulića.

“Dok se njihove laži šire poput otrova, naše umove oblikuju i zarobljavaju iskrivljene percepcije stvarnosti“, navodi se u spotu uz dramatičnu muziku i ilustruje naslovima vesti sa sajta N1 i kadrovima iz njihovog programa, ali i TV Nova S, kao i naslovnih strana novina „Nova“.

Ubrzo se pojavio sličan video protiv kopredsednika stranke Zajedno Nebojše Zelenovića i profesora Ognjena Radonjića. Za njih se u ovom spotu tvrdilo da prizivaju nasilje.

U njemu su montirane rečenice izvučene iz konteksta, na način da prizivaju nasilje.

U junu se na društvenim mrežama pojavio spot kojim se targetiraju srpski glumci i predstavnici opozicije.

Među njima opozicioni poslanici Srđan Milivojević, Aleksandar Jovanović Ćuta i Radomir Lazović, ali i srpski glumci Dragan Bjelogrlić i Milan Marić.

BONUS VIDEO: Nove pretnje ubistvima novinara 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare