Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su danas veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju predsednika Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja, nakon njihovog telefonskog razgovora.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Patrijarh srpski Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima. „Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što je saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa, preneli su crnogorski mediji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare