Foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE

Premijer Mađarske Viktor Orban otkrio je spomen ploču sa mapom “velike Mađarske”, u čijem sastavu se našla i Vojvodina. Ovo nije prvi put da Orban pokazuje pretenzije prema teritoriji Srbije, ali je još jednom izostala primerena reakcija ovdašnjih zvaničnika, koji su u nekim drugim slučajevima imali šta da kažu.

Komentarišući spomen ploču sa mapom “velike Mađarske”, koju je otkrio mađarski premijer Viktor Orban, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je poručio, da naša zemlja to ne shvata kao pretnju teritorijalnom integritetu, navodeći da ove dve zemlje nikada nisu imale bolje odnose.

“Ne verujem da je bilo koji Orbanov korak bio neprijateljski prema Srbiji. Ovih dana im je godišnjica nekih događanja i mi kada se sećamo nekih vremena i pokažemo kartu iz Dušanovog vremena što nekog pogađa”, naveo je Dačić.

Ostaje pitanje kakvi bi tek bili odnosi Srbije sa Mađarskom da severni sused ne pokazuje pretenzije prema njenoj teritoriji. Takođe, logično bi bilo zapitati se kako to da se ministar spoljnih poslova, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rado oglašavaju i bivaju oštri, kad na sličan način istupe njihove kolege iz Albanije ili Hrvatske.

Tako je Dačić svojevremeno, reagujući na izjave albanskog premijera Edija Rame, koji je isticao da Srbija ne treba da se oseća ugroženo zbog sporazuma Tirane i Prištine o zajedničkoj spoljnoj politici, istakao da je  „velika Albanija – veliko s….“

ivica Dačić / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Raminim uličarskim rečnikom rečeno –  ‘velika Albanija’ je veliko s… Od toga nema ništa. Ramu ću da podsetim da Priština nema samostalnu spoljnu politiku, jer su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Prema tome, gospodin premijer je trebalo da sa Beogradom postigne taj sporazum i siguran sam da se zbog toga ne bi osećao ugroženo, već bi video kako se ide napred”, naveo je Dačić svojevremeno za Kurir.

Da mu tema “velike Albanije” posebno ide na živce, Dačić je pokazao i prilikom zajedničke izjave Rame i predsednika Kosova Hašima Tačija, o ujedinjenju svih Albanaca u jednu državu.

On je tada rekao da Brisel osuđuje takvu retoriku, a da će Srbija upozoriti sve zemlje na opasnosti takve politike.

„Upozorićemo sve zemlje, naročito članice Evropske unije i velike zapadne zemlje na svu opasnost jedne takve politike“, rekao je Dačić.

Prilično glasan ministar spoljnih poslova je bivao i kad bi se iz Hrvatske čuli tonovi koji ne prijaju ovdašnjim zvaničnicima. Susednu državu ministar neretko opominje kad “skrene sa puta” i počne da koketira sa Nezavisnom državom Hrvatskom.

“Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokatoličiti, pa čak i po 10. aprilu, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav “Za dom spremni“ po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu, podizanje spomnika ustaškom teroristi Barišiću koji je ubio jugoslovenskog ambasadora, šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH“, govorio je Dačić.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Ipak, na ovakav ili sličan javni nastup, ministar spoljnih poslova Srbije nije se odlučio nakon što je Orban pokazao interesovanje za Vojvodinu, iako bi to, u najmanju ruku, bila njegova obaveza.

Toleranciju na Orbanove pretenzije na srpsku teritoriju, pokazuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji, osim ocena da je Mađarska veliki prijatelj Srbije, kao i da ima izuzetne odnose sa premijerom te zemlje, nije želeo da osudi Orbanove očito neskrivene želje da Vojvodina postane deo Mađarske.

Međutim, prethodne godine kad je gostovao na Međunarodnoj konferenciji „GLOBSEC“ u Bratislavi, Vučić je rekao da je čak šest puta dobio molbu da ne govori o „velikoj Albaniji“.

“To im je najveća molba, pošto je to njihova greška u koracima, kažu kako oni to stvarno ne žele, iako je svakome jasno da to postaje deo njihove suštinske strategije. Na to se nasmejete i nastavite da se borite za svoju zemlju“, rekao je Vučić.

Da mu ne prija priča o “velikoj Albaniji”, Vučić je još nekoliko puta ranije i kasnije ponavljao, a poznata je njegova izjava da ta ideja ima tragove “pojedinih obaveštajnih službi”. Ipak, borba za svoju zemlju, kad je ugrožava zvanična politika Mađarske, ne postoji ni u obrisima.

S druge strane, kad bi iz Hrvatske stizale poruke koje ne prijaju ušima onih koji sede na Andrićevom vencu, reakcija bi bila, najblaže rečeno, žustra i brza.

“Ja sad treba da ćutim i da ne umem da vam ogovorim da biste me voleli, da biste rekli ‘evo ga srpski Vili Brant’. Nisam Vili Brant, ja sam Aleksandar Vučić i znam ko je Mile Budak, i izvinite što sam vam rekao istinu”,  poručivao je predsednik Srbije susedima, povodom priče o podizanju spomenika ustaškom ideologu Miletu Budaku.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Imajući u vidu sve dosadašnje izjave predsednika države na teritorijalne pretenzije susednih država, očekivano je bilo da bar javno osudi izjavu svog prijatelja iz Mađarske.

I dok Orban iznova, na perfidan način, istrajava na priči o “velikoj Mađarskoj”, Srbija ćuti. Očekivanja da će neko od zvaničnika, čiji je to posao, reagovati, ostali su nivou nadanja i izjava da naša zemlja “nikada nije imala bolje odnose sa svojim severnim susedom”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare