Foto:Vesna Lalić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da Beograd želi dijalog sa Prištinom sa rezultatom koji bi garantovao trajni mir i stabilnost.

Komentarišući spomen ploču sa mapom „velike Mađarske“, koju je otkrio mađarski premijer Viktor Orban, a što je u međuvremenu demantovao ambasador te zemlje u Srbiji, da Srbija ne shvata taj potez kao pretnju teritorijalnom integritetu i poručio da dve zemlje nikada nisu imale bolje odnose.

Dačić je kazao da je Srbija unapredila svoje odnose sa Mađarskom i da i Orban i ministar spoljnih poslova Piter Sijarto jesu faktori koji, kako kaže, najviše podržavaju Srbiju u svim razgovorima koji se odvijaju.

„Ne verujem da je bilo koji Orbanov korak bio neprijateljski prema Srbiji. Ovih dana im je godišnjica nekih događanja i mi kada se sećamo nekih vremena i pokažemo kartu iz Dušanovog vremena to nekog pogađa“, naveo je Dačić.

Ponovio je da Srbija nikada nije imala bolje odnose sa Mađarskom i da ta spomen ploča ne treba da bude povod za „neke teorije zavere“.

Odgovarajući na izjavu Hašima Tačija, koji je rekao da želi dijalog, ali da rezultat bude priznanje Kosova ili ništa, Dačić je poručio:

„Ako je ili priznanje ili ništa, onda ništa. Da budemo potpuno otvoreni“, rekao je Dačić.

On je poručio da je nerealno i nepristojno da se na taj način, kako to vidi Tači, ide u dijalog.