Foto: Nova.rs

Izbori u Srbiji su završeni. Dok se čekaju konačni rezultati, na osnovu onih brojki kojima trenutno raspolažemo može se zaključiti da su apsolutni pobednici Aleksandar Vučić bez SNS, socijalisti Ivice Dačića i stranke desnice. Sa druge strane, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović ocenjuje da se celokupna opozicija može osećati kao gubitnik, pogotovu SDS Borisa Tadića, ali da su poraženi zapravo građani Srbije.

Dosad objavljeni rezultati pokazuju da je lider SNS Aleksandar Vučić apsolutni pobednik sa osvojenih blizu 60 odsto na predsedničkim izborima. Njegova stranka, pak, beleži ozbiljan pad.

Iako su gotovo sva istraživanja pokazivala da će Srpska napredna stranka osvojiti više od 50 odsto glasova na parlamentarnim izborima, to se nije desilo.

SNS je dosegla do 43 odsto i prema projekcijama CeSida 121 mandata u Skupštini Srbije.

Nasuprot 199 mandata koliko su imali do ovih izbora.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

S druge strane, Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića koja godinama unazad gubi birače, beleži rast od gotovo 100.000 glasova u odnosu na 2020. I zbog toga, uprkos povratku opozicije u parlament sa oko 75 mandata, ostaje na 32, koliko su imali i u prethodnom sazivu.

Direktor Centar za praktičnu politiku Dragan Popović za Nova.rs kaže da su pobednici ovih izbora svi koji dele izborno telo sa Srpskom naprednom strankom.

Dragan Popović Foto: N1

“Tu, pre svega, mislim na SPS i desničarske stranke, koje su uzele veliki deo kolača vladajuće stranke. Rezultat SNS na parlamentarnim izborima je ispod svakog proseka, što pokazuje da su ljudi koji veruju Vučiću odlučili da kazne njegovu stranku. Oni su dobili priliku da glasaju za velikog vođu na predsedničkim izborima, a istovremeno da kazne članove SNS, za sav kriminal za koji su odgovorni, pogotovu na lokalu”, kaže Popović.

Najgori izbori do sad

„Ovo su ubedljivo najgori izbori do sad. To pokazuje i izveštaj CRTA, a isto su rekli i posmatrači, kako domaći, tako i strani. Prebijeni lider jedne opozicione stranke na izborni dan, pa to ne može d ase desi ni u jednoj demokrtaskoj državi. Pritom smo imali i užasnu medijsku kampanju usmerenu protiv opozicije, nesaglasje po pitanju medijskog prostora, ali i korišćenja javnih resursa na kampanju“, navodi Popović.

Ti glasovi ovog puta prelili su se na SPS Ivice Dačića i desničarske stranke koje su znatno porasle, pa uprkos svim predizbornim prognozama, imamo povratak Dveri Boška Obradovića u parlament.

Projekcija podele mandata CeSida kaže da će im pripasti 10 mesta. Tu je i NADA Miloša Jovanovića, koja bi mogla da računa na 15 mandata, a svakako veliko iznenađenje je i u ulazak u Skupštinu Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski sa projektovanih 10 mesta.

Ne treba zanemariti ni rezultat Ujedinjene Srbije, a pogotovu koalicije Moramo, koja sa projektovanih 10 mandata po prvi put ulazi u parlament.

Uprkos njihovim znatno većim očekivanjima, ove dve koalicije će imati 50 mandata u Skupštini Srbije, dakle činiće petinu.

Kad je reč o najvećim gubitnicima izbora Popović kaže:

“Opozicija možda misli da su najveći gubitnici izbora. Ja mislim da ovo nije loš rezultat, da je to realno stanje. SDS Borisa Tadića je najlošije prošao i nije uspeo da pređe cenzus, ali i to je po meni bilo očekivano. U suštini, moram da zaključim da osim građana Srbije ovde nema gubitnika. Nijedna stranka ovde nije gubitnik”, ocenjuje Popović.

BONUS VIDEO: Napad na Pavla Grbovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar