Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIC; EPA-EFE/KCNA; FoNet/MOD;AFP / AFP / Profimedia

Vlada Srbije je pre mesec dana donela odluku da prekine sve vojne vežbe na šest meseci, ali je ipak danas jednu “grandioznu” i “spektakularnu”, održala na Pešteru, uz prisustvo državnog vrha i direktan prenos na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Sticajem okolnosti, na drugom kraju planete, jedan drugi autokrata, Kim Džong Un, održao je u Severnoj Koreji svoje vojne vežbe, ali na daleko višem nivou. Iako je haubice na Pešteru teško porediti sa interkontinentalnim raketama u Pjongjangu, još je teže ne primetiti upadljivu sličnost u potrebama i jednog i drugog da moć prikažu kroz oružje kojim raspolažu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana nije štedeo supelative najavljujući vojnu vežbu „Sadejstvo 2020“, koja je danas održana na Pešteru. On je rekao da će to biti najveća vojna vežba, da će sve biti „najmodernije“ i „najmoćnije“, te da će to biti „spektakl za građane Srbije“.

„Sve što puca, avioni, bespilotne letelice, bombarderi, lovci i bojeva municija. Videćete spektakl“, rekao je Vučić pre pet dana.

Slično su danas i mediji opisivali „Sadejstvo 2020“, koje je direktno prenošeno na RTS-u i drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Pojedini provladini mediji ispratili su tu vojnu predstavu uz reči: „Srbijo, budi ponosna“, „Pogledajte moć srpskog oružja“, „Snaga VS nikog ne ostavlja ravnodušnim“, „Leteći tenkovi na Pešteru“ i slično.

Na poligonu su bili prisutni predstavnici državnog vrha Srbije – „Sadejstvo“ je ispratio predsednik Aleksandar Vučić, nova-stara premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar Rasim Ljajić…

Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Kako su preneli mediji, Vučić je „u šali“ govorio načelniku generalštaba Milanu Mojsiloviću da „ovo liči na ozbiljnu vojsku“, uz naravno povremena isticanja da smo nešto od predstavljenog prvi put videli i da to nismo imali 2012. godine (kada je SNS došao na vlast) ili ni u vreme velike JNA.

Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIC

„Helikopterski desant na malom prostoru… U dva reda sa tenkovima koji gađaju bojevom municijom jedni preko drugih… To su neke od stvari koje nikad nismo uradili. Ovo je prvi put da su svi vazduhoplovi Vojske Srbije naoružani, raketama vazduh-vazduh ili vazduh – zemlja, topovima“, govorio je dobro upućeni Vučić.

On je istakao da Srbija „snaži svoju vojsku da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas“.

Kim Džong Un: Nastavićemo da jačamo vojsku za samoodbranu i zastrašivanje

Istog dana u Severnoj Koreji predstavu za svoju naciju napravio je tamošnji vladar Kim Džong Un.

U Pjongjangu održana je velika vojna parada i masovni skup u znak proslave 75. godišnjice osnivanja vladajuće Komunističke partije.

Centralno mesto na ovom drogađaju imao je lider države.

Foto:AFP / AFP / Profimedia

Iako je način vladanja Vučića i Kim Džong Una i vojna moć dve zemlje neuporediva (mada povremeno pomislimo da živimo u Severnoj Koreji), lideri dve države imaju zajedničku crtu, da kroz oružje prikazuju svoju moć.

Foto:Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Kim Džong Un rekao je na vojnoj paradi, obraćajući se građanima, da će njegova zemlja nastaviti da „ojačava“ vojsku za „samoodbranu i zastrašivanje“.

Analitičari iz inostranstva su predviđali da će Pjongjang na paradi predstaviti najnovije oružje iz sve većeg nuklearnog arsenala koji predstavlja pretnju za američke saveznike u regionu, ali je na paradi prikazana nova interkontinentalna raketa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare