FTF SPECIJAL Senad Hadžifejzović - Aleksandar Vučić
Foto: YouTube/FACE HD TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije smeo da direktno odgovori na, dva puta postavljeno pitanje novinara Fejs TV iz Sarajeva, da li je u Jasenovcu bio genocid.

Tokom nedavnog intervjua u Beogradu poznati sarajevski novinar Senad Hadžifejzović, između ostalog, postavio je  Vučiću pitanje – da li je u Jasenovcu bio genocid, ali je predsednik Srbije izbegao da na njega konkretno odgovori, navodeći šta privatno misli o Jasenovcu.

„Ja mislim da je Jasenovac bio logor za zatiranje ljudi, logor koji je trajao nekoliko godina, da je to bila politika pripremana kroz izjave njihovih ministara, svih mogućih koji su želeli jednu trećinu Srba da proteraju, jednu trećinu da pobiju, a jednu trećinu da pokatoliče“, pokušao je Vučić da izbegne odgovor, dodajući da je to deo istorije i da to ne znači da je danas vreme da „svakom Hrvatu govori – vi ste počinili to i to, jer to nema smisla“.

Upitan još jednom da li je u Jasenovcu bio genocid, Vučić je ponovo izbegao odgovor rekavši da on kao predsednik države nema pravo da to kaže jer ako bi doneo takav zaključak to bi značilo „narednih 100 godina loših odnosa sa Hrvatima“.

Na insistiranje novinara da ipak odgovori, Vučić je rekao:

„Jasno vam je šta ja mislim privatno, ali kao kao predsednik države imam mnogo veću odgovornost i moram da vodim računa o interesima celog regiona i moje zemlje“,  odgovorio je neubedljivo Vučić.

Novinar sarajevske Fejs TV je bio uporan i upitao Vučića zašto mu je teško da kaže da je u Jasenovcu bio genocid, kao i u Krajini, a Vučić mu je odgovorio da mu nije teško, već naprotiv da mu je „suviše je lako to da kaže“.