Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman svečano su večeras otvorili u Novom Sadu, na Petrovaradinu, spomen dom bana Josipa Jelačića, koji je predat na korišćenje prestavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

Svečanosti je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV Jasna Vojnić…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će Srbija biti spremna da nastavi da ulaže i pomaže razvoju infrastrukture i Hrvatskog nacionalnog veća i hrvatske zajednice.

On je istakao da je želja Srbije bila da pokaže, na najkonkretniji način, da može da rešava probleme hrvatske zajednice i da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, da su neko ko treba da uživa sva moguća prava i neko čija je Srbija domovina.

„Odnosi Srbije i Hrvatske, s druge strane, teško da možemo da kažemo da su bili sjajni. Upravo zato ne misleći da je to naročito važno u ovom trenutku jer imamo preča posla u budućnosti, a to znači da dijalogom počnemo da gradimo poverenje između nas, da počnemo ne samo da čujemo već i da slušamo jedni druge, da ponekad uđemo u cipele jedni drugih, da poboljšamo ekonomsku poziciju kako Srba u Hrvatskoj, tako i Hrvata u Srbiji“,  rekao je Vučić.

Kako je rekao, bez obzira na to šta je u prošlosti bilo, neophodno je da srpski i hrvatski narod razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba da gradimo budućnost.

„Bez toga pravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni za druge. Suviše smo mali da bi mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti”, poručio je Vučić.

On je kazao da je Srbija uspela da očuva odeljenje osnovne škole u Bačkom bregu za učenike, koji su se opredelili da prate nastavu na hrvatskom jeziku, kao i da je osnovan lektorat za hrvatski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu i da kontinuiranu finansijsku potporu i podršku ima i kulturno-prosvetno društvo Jelačić iz Petrovaradina.

Kada je u pitanju zahtev hrvatske manjine da više učestvuje u vlasti u Srbiji, Vučić je rekao da se ne mogu praviti „paralele“.

„Ali, mi ćemo izaći u susret, i pokušaćemo da pronađemo rešenje“, kazao je on.

Grlić Radman: Vraćanje kuće bana Jelačića važan trenutak u odnosima Srbije i Hrvatske

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i rekao je da je današnja primopredaja rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji važan trenutak u odnosima dve države.

„Nadam se i verujem da današnji čin primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u njegovom rodnom gradu Petrovaradinu, na dan njegovog rođenja, može da bude simbol naše volje i želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Srbije i Hrvatske“, rekao je Grlić Radman na ceremoniji otvaranja spomen kuće.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

 

Grlić Radman je kazao da je to „veliki događaj“ za hrvatsku zajednicu u Srbiji, ali i „veliki dan za Srbiju“.

„Današnja svečanost je i važan trenutak u odnosima dve zemlje jer jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobit svih nas“, naveo je šef hrvatske diplomatije.

On je rekao da je kuća u kojoj se rodio ban Josip Jelačić, jedna od najvažnijih osoba u hrvatskoj istoriji, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i izrazio zahvalnost Vladi i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je prisustvovao današnjoj ceremoniji.

Grlić Radman je kazao da hrvatska vlada promoviše „razumevanje, uvažavanje i toleranciju“ kao temelj hrvatskog društva, i naveo da Srbi u Hrvatskoj imaju tri predstavnika u Saboru i da su koalicioni partner u vladi Andreja Plenkovića.

„Nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati predstavnike na svim političkim nivoima, u skladu s međunarodnim sporazumom“, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je uveren da Srbija i Hrvatska „u iskrenom dijalogu mogu da reše sva otvorena pitanja“.

Adaptacija kuće Bana Jelačia trebalo bi da bude završena do proleća sledeće godine

Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, čime je ispunjeno ranije obećanje predsednika Vučića, prilikom susreta sa bivšom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da će Srbija otkupiti rodnu Jelačićevu kuću i ustupiti je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Foto: N1

Kući će, adaptacijom unutrašnjeg dela, biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je Jelačić u njoj živeo.

Adaptacija bi trebalo da bude završena do proleća sledeće godine.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

Rođen je na današnji dan 1801. godine, a hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji 16. oktobar obeležava kao nacionalni praznik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare