Vučić: Demografsko pitanje postaće uskoro najvažnije

Politika 23. sep. 202110:35
Podeli:
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Budimpešti da će pitanje demografije uskoro postati najvažnije političko pitanje.

Vučić je, u na Četvrtom demografskom samitu, koga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak najavljujući njegovo obraćanje apostrofirala kao hrabrog rukovodioca, koji se bori za bolju demografsku sliku, kao i da su zahvaljujući njemu danas mađrsko-srpski odnosi odlični, kazao da je u slučaju Srbije, ali i mnogih država regiona demografsko pitanje, pitanje nataliteta, pitanje opstanka.

Istakao je da je Srbija, na osnovu primera Mađarske, uvela veliki broj mera,a od prošlog učešća na Samitu u Budimpešti, i da se već vide neki rezultati.

Rekao je da se nada većim rezultatima, ali da to nije nešto što se vidi iz dana u dan. U svom obraćanju on se osvrnuo na odnose Mađarske i Srbije.

Rekao je da je uložena ogromna energija u uspostavljanje dobrih odnosa.

„Premijer Viktor Orban je bio dovoljno hrabar da izgradi odlične veze sa Srbima. Nije imao lak zadatak, jer obojica znamo da smo imali problema i jasno nam je kakve su dileme imali Mađari. Veoma sam svestan teške prošlosti koje su dve države imale“, objasnio je on.

Naglasio je da je Orban bio hrabar i znao da treba nešto da uradi da se naše veze poboljšaju.

Vučić je ukazao da pre 10 do 15 godina, kada je Mađarska igrala u fudbalu ili vatrpolu neku utakmicu, u Srbiji su navijali uvek za protivnika, a danas se to promenilo i nebitno s kim igra Mađarska, Srbi navijaju za njih, izuzev ako igraju sa Srbijom.

Prema njegovim rečima 90 odsto građana Srbije tako razmišlja, dodajući da je to najbolji primer za dobre odnsoe i kako je moguće promeniti stav ljudi, odnosno odnos dve nacije i dve zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar