Aleksandar Vučić i polaznici akademije mladih lidera Fondacija za srpski narod i državu
Aleksandar Vučić i polaznici akademije mladih lidera Foto: Fondacija za srpski narod i državu

Godinama unazad poznata je činjenica da Srpska napredna stranka ima Akademiju mladih lidera, na kojoj se obučavaju mlade snage, od kojih sporadično neki završe u televizijskim emisijama, a neki “doguraju” i do parlamenta. Godinama unazad apsolutna je nepoznanica ko ove mlade lidere obučava. O tome nema zvaničnih informacija, sve dok se neko od gostujućih profesora javno ne pohvali na društvenim mrežama. Poslednji u nizu su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Akademija mladih lidera Srpske napredne stranke produkt je Fondacije za srpski narod i državu, koju je osnovala SNS na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića. Fondacija je počela sa radom 1. Oktobra 2019, a nedugo potom i Akademija mladih lidera.

Upravo Fondacija sa vremena na vreme objavi poneku fotografiju sa predavanja mladim liderima, poslednji u nizu su Ana Brnabić i Vladimir Orlić.

Akademija pomirila Mihajlova i Bebu Popovića

Interesantno je da je predsednik Upravnog odbora Fondacije Dejan Mihajlov, koji je je u javnosti ostao upamćen kao šef štaba Demokratske stranke Srbije, koji je 17. maja 2004. godine na konferenciji za štampu novinarima rekao da zna ko je ubio premijera Srbije Zorana Đinđića. Optužio je rukovodstvo Demokratske stranke.

Na suđenju po tužbi nekadašnjeg šefa Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Đinđića, Vladimira Bebe Popovića, koje je zbog njegovog odsustva odloženo 27 puta, Dejan Mihajlov je priznao da je lagao, ali da je to učinio u duhu političke kampanje.

Slučajno ili ne Mihajlova i Popovića ponovo vezuje Akademija mladih lidera.

Naime, portal Nova.rs svojevremeno je pisao da je Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića učestvovao u obučavanju mladih naprednjaka. Izveštaj Državne revizorske institucije tokom 2019. godine pokazuje da je pomenuti Institut stručno usavršavao članove Srpske napredne stranke, pa je u odeljku nematerijalnih troškova, u tabeli na 46. strani, navedeno da je Srpska napredna stranka na ime stručnog usavršavanja isplatila Institutu na čijem je čelu Popović 1.604.000 dinara, što je blizu 13.600 evra.

Foto:Nemanja Jovanović

Na osnovu specifikacije troškova, pretpostavlja se da su predavači sa Instituta Bebe Popovića učestvovali u radu Akademije mladih lidera SNS. koju je osnovala Fondacija za srpski narod i državu vladajuće stranke, u cilju edukacije mladih članova SNS, to jest pripreme za poslanički mandat.

Ko, zapravo, drži ta predavanja ostaje nepoznanica.

Transparentno ili ne baš…

Dejan Mihajlov je ovako odgovorio na pitanje Nova.rs da li je on jedan od predavača:

Dejan Mihajlov Foto:ondacijasnd.rs/fondacija za srpski narod i drzavu

“Nisam predavač. Trebalo je malo bolje da se informišete pre nego što ste me zvali da mi postavite pitanje. Naša fondacija organizuje Akademiju mladih lidera, to je sve javno i transparentno”.

Na pitanje da li su i imena predavača transaprentno istaknuta na sajtu Fondacije, Mihajlov je rekao:

“Toliko za sad, trenutno sam u gužvi”.

Kad je reč o Akademiji mladih lidera na sajtu Fondacije piše:

“Cilj predavanja jeste edukacija mladih članova, najpre kada je reč o javnom nastupu, debatovanju. Teme su iz raznih oblasti, kreiranje političkih poruka, strateško i akciono planiranje, politika u periodu od 1990. pa do danas, Evropska unija, lokalna samouprava itd. Takođe se uči o predizbornim kampanjama, pregovaranjima, ekonomiji, gde se prezentuju istraživanja iz različitih oblasti”.

Pored nedavno Ane Brnabić i Vladimira Orlića na fotografijama sa predavanja mogu se videti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, ministar finansija Siniša Mali i ministarka kulture Maja Gojković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, politički analitičar Dejan Vuk Stanković, marketinški stručnjak Nebojša Krstić…

Zvanični spisak predavača, pak, nije postavljen.

Liderka na delu

Kako u praksi primenjuju naučeno, najbolje je nedavno pokazala mlada poslanica SNS Nevena Đurić u emisiji “Reč na reč” na RTS-u, u kome je kolege iz opozicije nazvala “derištima” i “diletantima”. Tim povodom oglasio se i predsednik SNS Aleksandar Vučić:

Poslanica SNS Nevena Đurić u emisiji
Nevena Đurić, poslanica SNS / Foto: printscreen RTS

“Napali su je svi danas, a znate zašto su je napali? Napali su je, sada ću prvi put da vam otkrijem, a mislim da se pomalo razumem u politiku i mogu da prepoznam one koji su talentovani. To dete je, da ne kažem najtalentovanije koje sam video u poslednjih 15, 20 godina, ali svakako jedno od najtalentovanijih u politici”, naglasio je Vučić za TV Kurir.

Kebara, Ući ći i toalet

Među “uspešnim” polaznicima Akademije mladih lidera SNS svakako je i poslanik Luka Kebara.

Posebno se istakao u nekoliko govora za skupštinskom govornicom, pa i na kineskom jeziku, kada hje građanima Srbije saopštio da se Vučić na kineskom jeziku izgovara “Ući ći” i da to znači 577.

Foto: Printscreen/RTS

Posebno je bio istaknut i njegov govor o toaletu.

„Zamislite da u 21 veku mi.. Nama je višedecenijski san normalni toalet. Sa funkcionalnim, da kažem toaletom, odnosno wc papirom, sapunom. To je bila misaona imenica, to je nešto najosnovnije. Ti pripadnici, tog bivšeg tajkunskog režima, taj Đilas, taj Jeremić, taj Tadić, oni nisu u najosnovnije ulagali, a kamoli da su nabavljali nekakve moderne IT sisteme, računarsku opremu, mrežnu opremu i ostalo. Sve što su žuti tajkunu radili, to su bile isključivo nekakve kozmetičke prepravke ili ispravke određenih nastavnih planova ili programa nekih udžbenika, ali se ništa konkretno nije uradilo“, izdeklemovao je Kebara i na kraju poentirao usklikom:
„Živeo Aleksandar Vučić, živela Srpska napredna stranka, živela Srbija“!

I za Stašu čestitke od predsednika

Na spisku polaznika SNS akademije i poslanik Janko Langura, koji se proslavio nakon sukoba sa liderom Dveri Boškom Obradovićem, ali i posle uključivanja u emisiju „Utisak nedelje“, kad aje napao predsednik SSP Dragana Đilasa. Među onima koji su imali svojih pet minuta slave jeste i Staša Stojnaović, koja je nedavno pravim performansom prekinula konferenciju za štampu Narodne stranke u Novom Sadu.

Staša Stojanović, sns
Foto: Printscreen/Facebook/Narodna stranka

“Ja sam Staša Stojanović, ja sam iz Srpske napredne stranke, završila sam Akademiju mladih lidera. Meni je dosta više da slušam da se ovde laže, da se izmišlja, dosta mi je da oni konstantno izlaze sa nekim lažima i nekim izmišljotinama. Dosta mi je napada na Miloša Vučevića, dosta mi je toga da tri uzastopna mandata Miloš Vučević ima, a da mali neki mladi puleni iz Narodne partije Vuka Jeremića, odnosno Narodne stranke izvinite ni bi više ne znate koja ste stranka. 2017. je Bora vaš prešao iz Demokratske u Narodnu stranku“, rekla je tada mlada liderka SNS, da bi se sutradan pohvalila pozivom predsednika Srbije Aleksandar Vučića, koji joj je,kako je rekla, čestitao na hrabrosti.

BONUS VIDEO: Buka i bes na RTS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare