Aleksandar Vučić Foto: TANJUG / DRAGAN KUJNDZIC

Jednostranim proglašenjem nezavisnosti privremene institucije u Prištini su prekršile Rezoluciju 1244, a Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe Ujedinjenih nacija, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju povodom obeležavanja 75. godišnjice UN.

On je istakao da je Srbija na kraju 20. veka bila suočena sa jednostranim akcijama koje su dovele u pitanje efikasnost multilateralizma, mehanizama međunarodne saradnje i međunarodno pravo.

Jednostrana odluka Prištine o proglašenju nezavisnosti ozbiljno je dovela u pitanje bezbednost Srbije i celog regiona, rekao je Vučić u video obraćanju na sastanku Generalne skupštine UN.

„Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244, Srbija brani ne samo međunarodno pravo, već i Povelju Ujedinjenih nacija i autoritet Saveta bezbednosti“, poručio je Vučić.

Istakavši da je svet suočen sa neophodnošću da objedini snage i otvori novu viziju prosperitetnijeg, stabilnijeg i bezbednijeg sveta, u kojem niko ne bi bio ostavljen po strani, Vučić je istakao da je ova godišnjica UN prilika da svi ponovo potvrde privrženost principima koje su se obavezali da će poštovati pre 75 godina.

Srbija ostaje privržena principima i osnovama Povelje Ujedinjenih nacija koje danas podjednako važe kao u vreme kada je taj dokument nastao pre 75 godina, kazao je Vučić.

On je naglasio da Povelja UN treba da bude ustav međunarodne zajednice i skup osnovnih principa koji regulišu međunarodne odnose.

Onlajn sastanak organizovan je uoči godišnjeg sastanka svetskih lidera u UN koji počinje sutra, bez fizičkog prisustva predsednika i premijera država članica UN.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare