Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Veoma je važan odnos države i crkve, jer kada ne streme zajedničkim ciljevima i ne rade zajedno onda je Srbija rastrzana i slaba i laka meta ne samo za svakog orla, već i vranu koja se na nju nameri, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Iako smo odvojeni jedni od drugih, iz ličnog iskustva mogu reći kada država i crkva streme istom cilju, rade i bore se zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi po brojnim ptanjima. Kada to nije slučaj onda je Srbija rastrzana, pocepana, podeljena, a tako slaba i laka meta ne samo za svakog orla, već i vranu koja se na nju nameri“, kazao je Vučić nakon sastanka sa patrijarhom Porfirijem.

On je preneo da je sa poglavarom SPC razgovarao i o položaju našeg naroda i crkve u celom regionu.

„Od kako je izabran za patrijarha srpskog, za patrijarha naše svete srpske crkve, imao sam čast da ugostim da ugostim njegovu svetost i da razgovaramo o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve, ali i da ga obavestim o svim ključnim pitanjima za državu Srbiju, a nema nikakve sumnje da su ta pitanja od izuzetnog značaja i za samu crkvu. Upoznao sam ga kako sa faktičkom situacijom na Kosovu, tako i sa političkim pregovorima koji nam predstoje, onima koje smo završili, o predstojećim posetama i gospodina Lajčaka, poziciji Srbije, čak i o tome da Kosovo kako oni danas kažu nije uspelo da prođe i da dobije prostor na takozvanoj Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja. Razgovarali smo i o tome kako i na koji način možemo da čuvamo mir, stabilnost, pomognemo našem stradalnom narodu na KiM, kako da pomognemo očuvanju života, napredak, kako ekonomski dalje da i pomognemo. Po tom pitanju postoji ne samo veliko razumevanje, nego i saglasje“, rekoa je Vučić.

Preneo je da je dogovoreno da država onoliko koliko pomaže svim drugim verskim zajednicama, a svakako po brojnosti vernicima srpske zajednice snažnije, pomogne obnovi naših hramova, svetinja, svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako i rasejanu, posebno na području bivše Jugoslavije.

„Dogovorili smo i da pokušamo da razumemo jedni druge i da ono gde ne mislimo isto, takve stvari rešavamo dijalogom. Rekao bih rečima koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a ne da koristimo rečnik uvreda, napada i slično“, dodao je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je danas mogao mnogo do nauči od patrijarha Porfirija.

„Sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i dostojanje“, primetio e on.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, te će uraditi i kompletan park ispred hrama Svetog Save.

„Ne samo prvu, već i skuplju dugu fazu kako bi se okončala izgradnja najvećeg pravoslavnog hrama u svetu. Imamo mnogo ideja u koja zajedno možemo da ulolžimo novca u mesta u kojima su Srbi stradali. Mislim da će taj naš odnos biti u interesu celokupnog srpskog naroda“, naglasio je Vučić.

Izrazio je uverenje da će budući sastanci biti uobičajena pojava, i da će uvek dočekati sastanak as patrijarhom u veri da mogu mnogo da učine za naš narod.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare