Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pronašli ste me baš na moru, na ostrvu – Lastovu, u Hrvatskoj. Primetio sam da ovde ima dosta automobila sa beogradskim i novosadskim tablicama. U hotelu su, takođe, gosti iz Srbije koji nemaju nikakvih problema. Zapravo, rade ono što je gradonačelniku Novog Sada, Milošu Vučeviću, najveća noćna mora – plivaju, rone, pijiu dobro vinu, uživaju u odličnoj hrani, šetaju, borave u šumama – kaže za Danas novinar portala index.hr Gordan Duhaček.

Sagovornik Danasa komentarisao je izjavu gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, da ne razume Srbe koji letuju u Hrvatskoj.

„Svakodnevica funcioniše drugačije u odnosu na ono što želi da postigne politika svojom huškačkom retorikom. Sinoć je na otoku, recimo, bio parti u pod nazivom „Niko kao ja“, koji je predstavljen kao ex ju, novi val – talas. Dakle, možemo reći da se čak i dvojezički živi, bez obzira na to što kaže Vučević ili predsednik Hrvatske, Zoran Milanović… Ljudi u svojim svakodnevnim životima nisu toliko opterećeni svim tim stvarima koliko bi politika htela da budu opterećeni“, smatra naš sagovornik.

Dalmacija
Foto: Printscreen/dnevnik.hr

Što se tiče godišnjice Oluje, dodaje on, u Hrvatskoj se u zapaljivoj retorici ističe predsednik Zoran Milanović, a u Srbiji predsednik Aleksandar Vučić.

„Obojica su početkom rata devedesetih bili u naponu snage, mladići za front… Naravno, nijedan od njih nije učestvovao u ratu nego se iz komocije i daleko od ratišta uključio u tadašnje vladajuće političke strukture i gradio karijeru“, ističe Duhaček.

Kada su imali priliku da ratuju, bili su kukavice, a danas, dodaje naš sagovornik, valjda, to nekako pokušavaju nadoknaditi i iskupiti se svojim odvratnih, huščkačkim i nacionalističkim istupima.

Opširnije pročitajte na sajtu lista Danas.

***

BONUS VIDEO: Izvor Cetina reka Dalmacija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare