Vesna Vojvodić Protest Srbija protiv nasilja Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Profesorka srpskog jezika Vesna Vojvodić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" u govoru na protestu Srbija protiv nasilja ispred RTS ukazala je da je za ozdravljenje našeg školstva i društva važno da imamo dobre i profesionalne medije.

Ona je istakla da je istina da je pravi moto javnog servisa – „vaše pravo da mislite da znate sve“.

„Kada su skoro prenosili izjavu aktuelne ministarke prosvete da nastavnik treba da bude primer, nisu preneli drugi deo njene izjave da je sistem vrednosti promenjen, svi smo ga urušavali, pa zato sada zajedno treba da ga vratimo u očekivani okvir. Svi? Je l’ sam ga ja urušavala?! Godinama i decenijama su ti isti ljudi odgovorni za regresivne društvene procese u kojima je potpuno razvaljeno sve što je delovalo kao neki vrednosni sistem“, poručila je Vojvodić i dodala da „umesto da živimo dostojanstveno, u društvu u kojem postoji prosvećena demokratija, svedoci smo da nas tretiraju kao predpolitičku beslovesnu gomilu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Naglasila je da „živimo u društvu prostačkog populizma“.

„U njemu naši protesti su svaki put način da kažemo da ne pristajemo na ovo. Protesti su način da pokažemo da istrajavamo na putu da od podanika ponovo postanemo građani. Ali na tom putu izloženi smo brojnim nepravdama, raznim oblicima nasilja i targetiranju, zato što živimo u društvu u kojem su najmoćniji – nekažnjeni nasilnici, zato što javni servis i drugi mediji u javnom prstoru svakog dana, iz sata u sat veličaju nasilje, a nama kažu nulta tolerancija za nasilje. Živimo u društvu koje je kalibrirano za mediokritete, poslušnike koji su spremni da sve svoje moralne norme odbace“, izjavila je Vojvodić, dok su je okupljeni pozdravljali burnim aplauzima.

Vesna Vojvodić Protest Srbija protiv nasilja Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dodala je da se takav duh neminovno preliva i u škole, „zato nam je u školama sve više nasilja“.

„Zašto nam najmoćniji u društvu, prvi među nejednakima u skupštinskoj većini, zašto nam Vučić ne pokaže kako on praktikuje kulturu demokratskih vrednosti“, navela je profesorka.

Kazala je i da bi volela da joj predstavnici odgovore na pitanje koje će postaviti đacima – „da li su spremni za demokratiju, poštenje, empatiju, solidarnost i prihvatanje različitosti i prihvatanje da neko ima prava drugačije da misli“.

„Jedina šansa da se oslobodimo nasilja u prosveti i u celom društvu je horizont zajedništva. Okrenimo se sebi dok još imamo kome“, poručila je.

BONUS VIDEO Protest ispred REM-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare