Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije, povodom krsne slave Sveti despot Stefan Visoki, koju Vojska Srbije obeležava prvi put.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, a prenosi N1, kum slave je ministar Vučević, dok je domaćin general Mojsilović.

„Patrijarh Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje episkopa lipljanskog i vojnog Dositeja i svih dosadašnjih episkopa vojnih, uz prisustvo vojnog sveštenstva. U besedi nakon liturgije, patrijarh srpski ukazao je na značaj obeležavanja krsne slave i podsetio na život i delo despota Stefana, koji u sebi sažima mnoštvo osobina koje treba da budu i jesu uzor za svakoga“, ističe se.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

Uz čestitke svim pripadnicima Vojske Srbije povodom krsne slave, patrijarh Porfirije predao je generalu Mojsiloviću ikonu Svetog despota Stefana Visokog, koju je darovao Vojsci Srbije.

Odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve u maju ove godine, Vojsci Srbije dodeljena je zvanična slava – Despot Stefan Lazarević. Sinod Srpske pravoslavne crkve je na osnovu te odluke opredelio da će status vojnog hrama biti dodeljen crkvi Svetog Marka u Beogradu, s obzirom na to da u toj crkvi postoji oltar posvećen despotu Stefanu Lazareviću.

Liturgiji su prisustvovali ministri, predstavnici državnih institucija, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i vernici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar