Vojin Rakić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vojin Rakić koji se proteklih mesec dana oglašavao u javnosti kao šef katedre za bioetiku UNESCO kritikujući sa te pozicije Srbiju kao jednu od četiri zemlje u kojoj su zloupotrebljene restriktivne mere, zbog čega je dobi upozorenje UNESCO da ne koristi ime, akronim i logotip ove organizacije i lažno navodi javnost da veruje da je deo UNESCO-a, danas je predstavljen kao savetnik predsednika DS Zorana Lutovca.

U pismu koje je Rakiću uputio UNESC, a mediji ga preneli juče navodi se: „Predstavljate se kao šef UNESCO-ve Katedre za bioetiku za Evropu, što lažno navodi javnost da veruje da upravljate organizacijom koja je zvanič i deo UNESCO-a. Osim toga, izdavali ste saopštenja i davali izjave u vezi sa nacionalnim politikama u Srbiji, koristeci logotip UNESCO, što je u suprotnosti sa politikama ove organizacije“.

Na pitanje novinara na današnoj konferenciji za štampu DS, da li se ispravno predstavlja, Rakić je odgovorio potvrdno i rekao da ne zna da li je pismo koje se autentučno.

„Videćemo šta će pokazati istraživanje, ali će ga biti. Videćemo da li je u pitanju ujdurma ili su to plasirali oni što su se našli prozvanim…“ sugeriše Rakić i tvrdi da on ima dokumenta da se protiv njega ne vodi nikakav postupak i da ga svetska, kako kaže, Unesko katedra za bioetiku u Haifi u potpunosti podržava.

Katedra za bioetiku postoji na Haifa univerzitetu u Izraelu, a iz UNESCA je i ranije poručeno da ta katedra nije ni u kakvoj vezi s ovom međunarodnom organizacijom UN. Na konferenciji za medije DS je podelio Rakićevu biografiju u kojoj stoji da je on redovni profesor i naučni savetnik, da je direktor Centra za bioetičke studije i šef Unesko katedre za bioetčku edukaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare